VHNH abonnementen overzicht geld
Algemeen

Hoeveel abonnementen heb jij?

Gisterochtend op de radio hoorde ik een nieuwtje dat zo uit de FIRE-gemeenschap geplukt leek. We hebben teveel (sluimer)abonnementen, waar we allemaal geld aan verspillen, zo berichtte de NOS. Volgens het Nibud heeft 91% van de mensen meer abonnementen dan ze denken, met een gemiddelde van 11 abonnementen per huishouden. Daar vallen dus wel alle huishoudens onder, dus hoeveel we per p. Maar klopt dat wel…

Ik ben fervent 3FM luisteraar, waar er meteen een wedstrijdje aan vastgeplakt werd van het gekst denkbare abonnement. Een meisje met een worstenabonnement (elke maand een andere smaak) won uiteindelijk.

Maar goed, daar kwam dus dit item voorbij. Niet alleen de voor de hand liggende abonnementen, zoals van de TV of je mobiel worden overigens meegerekend, ook een private leasecontract telt mee. Nou heb ik die laatste niet, dus dat scheelt alweer. Het Nibud heeft ook een overzicht gemaakt van de vaakst afgesloten abonnementen, waar verrassend genoeg de mobiele telefoonabonnementen niet eens op een staan.

Onze abonnementen

Wat hebben wij dan? Eens kijken:

 • 2x mobiele telefoon
 • internet
 • NPO Plus
 • Netflix (gedeeld)
 • Spotify (gedeeld)
 • ANWB
 • Microsoft 365 (gedeeld)
 • VVE
 • Energieleverancier

(Die laatste twee vind ik nogal stupide, omdat het daar m.i. niet om een abonnement gaat. Die staan alleen wel in de “handige abonnementenlijst” die het Nibud heeft opgesteld, vandaar dat ik ze meeneem).

Totaal: 10 (maar eigenlijk dus 8, vind ik).

Prima score, wat mij betreft – 5 p.p. waarvan we er drie delen met mijn familie.

Maar…

Eerlijkheid gebied me wel te zeggen dat ik net een abonnement op Storytel heb stopgezet. Te laat, waardoor ik er – na het in de proefmaand welgeteld nul keer te gebruiken – toch een maand €10 voor heb betaald. Superzonde, vooral omdat ik wel netjes een reminder in mijn telefoon had gezet voor het opzeggen. Alleen… toen was ik niet bij een computer in de buurt, ofzo. Of er ging iets anders fout. In ieder geval heb ik dus wel betaald voor niks.

Ook heeft mijn vriend een paar maanden geleden zijn eigen Spotify-abonnement opgezegd, want dubbel en om wat te besparen (ivm geen werk) ook zijn abonnement op een hobbywebsite. Dus dat waren er nog drie extra. Je verzamelt ze toch makkelijker dan je denkt!

Wa’ kos da’?

Dat verzamelen heeft wel nadelen dus. Waar het Nibud voor waarschuwt, zeker naar jongeren onder de 25, die gemiddeld zelfs 16 abonnementen hebben (!), is de kosten die je ongemerkt opstapelt. Een tientje hier, daar een keer twintig euro, dat gaat toch wel hard. Die drie abonnementen die wij dus sinds vrij recent kwijt zijn, kwamen bij elkaar op €26. Ruim €300 voor een jaar.

Nou gaan wij er wel bewust mee om – we hebben we ook al dingen opgezegd zoals ons TV abonnement. Toch tellen die 8/10 abonnementen ook nog op. Bij elkaar zijn we daar per maand €92/€242 aan kwijt. Dat is niet niks, al sta ik helemaal achter de abonnementen die we hebben. Geld dat we dus doordacht uitgeven en waar we elke maand rekening mee houden.

Ik kan me best moeilijk voorstellen dat je zomaar allemaal abonnementen afsluit zonder er daarna nog op te letten. Er gaat elke maand geld heen, hallo!?!? Maar goed, blijkbaar overkomt het anderen wel. Mocht je het dus nog niet gecheckt hebben, neem dan binnenkort eens de tijd om na te kijken of je geen geld aan het weggooien bent 😉

Heb jij abonnementen? En weet je uit je hoofd hoeveel? (Zat je er zelf ook naast?)


Deze week trouwens geen ‘Mijn week in geld’ – er waren geen nieuwe aanmeldingen. Ook een keer (anoniem) meedoen? – leuk! doen! – Vul dan hier het formulier in, kost net zoveel tijd als een kopje koffie drinken.

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

3 reacties

 • dertigermetkids

  anwb, netflix (zit bij kpn in maar noem m wel apart) internet/tv, apart zenderpakket (maar is gratis door mobiel abbo bij zelfde provider) mobiel abbo van man en van mij en spotify gratis. verder geen kranten, tijdschriften, sportclubs etc. dus 6 ? als je energie meerekent idd 7

 • Audrey

  Ik kom niet verder dan Alles-in-1 en CV-ketel, en dan die energieleverancier die inderdaad echt heel erg stom is. Dus dat is behoorlijk netjes, vind ik zelf. Wat ik vooral niet begrijp, zijn dingen die met een abonnement heel veel duurder worden dan dat je het gewoon even lekker zelf doet. Zoals wc-papier halen enzo. Echt bizar.

 • Tom

  Aantal abonnementen hier valt mee :). Moest even gniffelen om de VvE. Die van ons heeft al meerdere berichten gehad dat mensen hun abonnement wilden opzeggen 😂