VHNH financieel succes vieren financiën
FIRE/HOT,  Inspiratie

Hoe ver ben ik al gekomen? (Successen vieren!)

Bijna twee jaar geleden begonnen wij (ik, in eerste instantie) aan onze reis naar een beter financieel leven. Zoals ik wel vaker schrijf vergeet ik soms hoeveel ik in die tijd al bereikt heb. Dat komt omdat ik nog veel meer wil, maar zonde is het wel. Vandaar vandaag maar eens een post om daar wél bij stil te staan en dat succes te vieren.

Eind 2017 kwam ik op YouTube deze video tegen, van Aja Dang. Zij is een Amerikaanse influencer, iemand die van zichzelf een merk heeft gemaakt en daar haar geld, voornamelijk via social media, mee verdient. Het blijft knap dat het mensen lukt om dat te doen, vind ik. Maar goed, die video dus. Daarin deelt ze dat ze gek wordt van haar studieschuld. $200.000 aan studieschuld, ik kan me voorstellen dat je daar gek van wordt.

Aja Dang’s video

Er waren een aantal dingen aan haar video die mijn interesse wekten. Ten eerste haar eerlijkheid en openheid, dat zie je op YouTube niet heel vaak, zeker niet over geld. Ten tweede haar strijdlust, het is duidelijk dat ze koste wat het kost die schuld wil wegwerken. Om rust te krijgen, vrede op het gebied van haar financiën. Daar herkende ik mezelf wel in.

Met deze video trapte Aja haar reis naar financiële stabiliteit af. Inmiddels zijn we ruim 1,5 jaar verder en volg ik haar (personal finance) videos nog steeds graag. Ze zit nu volgens mij op $40.000 schuld en haar plan is voor het einde van het jaar alles afbetaald te hebben. Heel knap, en zij is een van de weinige mensen die het lukt om een totaal andere financiële situatie toch herkenbaar te maken.

Aja heeft namelijk een inkomen dat altijd ergens tussen de $5000-$15.000 ligt, soms nog hoger. Dat is wel even andere koek dan Jan Modaal. Meestal vind ik dat vooral deprimerend om te lezen, omdat ik zelf veel minder verdien, ‘Ja, als ik zoveel verdiende, dan…’ Zij is echter zo eerlijk over de moeite die het kost, de druk die ze zichzelf oplegt, de tegenslagen en onverwachtse kostenposten. Met haar leef ik gewoon mee. Ik heb nu al zin in het moment dat zij haar doel bereikt 😛

Ik verdien niet zo veel als zij… en toch!

Toch lukt het mij, en ons, verrekte goed met onze modale inkomens (ik zit nu bijna precies op modaal, mijn vriend er een ietsjepietsje boven). Tuurlijk, wij hadden geen studieschuld van twee ton die we in twee jaar tijd even wegwerken. Gelukkig maar, want daardoor kunnen wij nu al aan onze toekomst bouwen, in plaats van alleen schulden af te lossen.

Halverwege 2017 was dit onze financiële situatie, direct na de aankoop van ons huis:

 • €1000 bij familie (voor de aankoop van ons huis);
 • €6000 bij familie (voor de aankoop van ons huis en om wat te verbouwen);
 • €25.500 studieschuld van ons tweeën;
 • Geen noemenswaardig spaargeld (misschien een paar honderd euro max.);
 • Geen beleggingen of andere investeringen in de toekomst;
 • Een kersverse hypotheek;
 • Ik werkte nog als ZZP’er en verdiende daar te weinig mee;
 • En we gingen in augustus drie weken op vakantie, waar we allebei wel goed voor gespaard hadden maar wat ook duizenden euro’s kostte.

Toen ik vanaf december 2017 geobsedeerd raakte door geld en geldzaken, ging ik doelen opstellen voor 2018. Een nieuwe baan, spaargeld, schulden afbetalen, een budget opstellen. Als ik daar nu op terug kijk denk ik wel, wow, wat zette ik hoog in. Ik zou medelijden met mezelf hebben als ik niet al wist dat 2018 op financieel gebied echt een succes was.

Fast forward naar nu

Zoals ik al schreef hebben we die doelen bereikt, and then some. Dat vind ik misschien wel het mooiste aan even terugblikken. Dat je ziet dat je bepaalde doelen stelde, die echt wel pittig leken, maar die je vervolgens overtroffen hebt. Zo gaaf! Inmiddels heb ik (jammer genoeg, haha) wel een realistisch beeld van wat we met ons inkomen en onze leefstijl kunnen bereiken. Geen onverwachtse uitschieters meer dus. Wel haalbare doelen die we – meestal – vol geduld, langzaam maar zeker afstrepen.

 • Voorjaar van 2018 hebben we allebei ons noodgevallenpotje gevuld en een gezamenlijk potje aangelegd;
 • Begin 2018 ben ik gaan beleggen (niks Baby Steps volgen), eerst bij Peaks, inmiddels al weer een tijd bij DeGiro – daar zit nu zo’n €1700 in;
 • In mei 2018 ben ik begonnen met mijn nieuwe baan (yay!);
 • Eind 2018 had ik €2800 buffer, inmiddels zit ik op €5000 (en wil ik al naar €6500 toe);
 • Alle schulden zijn afbetaald! Die van €1000 net voor de zomer van 2018, die van €6000 in augustus dat jaar;
 • Tenminste… de studieschuld staat nog en gaan we voorlopig ook niet hard aanpakken;
 • Die hypotheek hebben we ook nog en lossen we annuïtair af;
 • We zijn hard aan het sparen voor een volgend huis en goed op weg naar de €40.000 die we onszelf als doel hebben gesteld voor over 2,5/3 jaar;
 • En onze nettowaarde is sinds afgelopen februari positief! Inmiddels zitten we al weer ruim boven de €10.000 😀 😀 😀
 • Daar moet ik wel bij zeggen dat we dit jaar een meevaller hebben gehad, in de vorm van een erfenis van €5000.

In bijna twee jaar tijd hebben we €7000 afbetaald, ruim €16.000 gespaard en €1700 belegd (inclusief een deel van die erfenis, exclusief persoonlijk spaargeld en beleggingen van mijn vriend). €24.700! Vierentwintigduizend zevenhonderd euro! Hoe dan??? Maar ook: woohooooo!

Tja, door dat budget op te stellen, zowel voor gezamenlijk als persoonlijk. Door geen gekke dingen te doen en steeds wat meer te sparen (ook dankzij het schulden afbetalen, waardoor we meer ruimte kregen). En vooral door volhouden en je niet gek laten maken. Je financiën op orde krijgen heeft tijd nodig. Het is een marathon, geen race. Of misschien gewoon een zeiltocht, waar je best af en toe pauze mag nemen en successen mag vieren.

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

11 reacties