Het is hier een beetje HOT

Hier houd ik bij wat onze plannen zijn omtrent sparen, beleggen, schulden en HOT en hoe we ervoor staan in de weg naar het volbrengen van die plannen.

Spaargeld

Sinds begin 2018 zijn we bezig met sparen. Inmiddels houden we beiden een persoonlijke buffer van €5000 €7500 aan en daarnaast een potje voor noodgevallen van ongeveer €2500.

Sinds een paar maanden zijn we bezig wat spaargeld op te bouwen voor een reserveringsbuffer. Oftewel, dit is geld waarvan we weten dat we het op enig moment gaan uitgeven, bijvoorbeeld aan een nieuwe fiets, om de wasmachine te vervangen, enz.

Beleggen

Ik beleg sinds januari 2018, eerst bij Peaks, inmiddels uitsluitend bij DeGiro. Momenteel investeer ik alleen in aandelen (in ETF’s – brede indexfondsen met gespreid risico) en niet in obligaties. Eind 2020 zijn we een tijdje gestopt met inleggen om te focussen op het afbetalen van mijn studieschuld en het sparen voor een nieuw huis. Ik heb toen zelfs het merendeel van mijn aandelen verkocht, om extra af te kunnen lossen op de studieschuld. Achteraf wel wat spijt van… maar goed. Sinds april 2021 leggen we weer in. In mijn portefeuille zitten nu VWRL, VUSA (S&P500), IDVY, TDIV en een klein beetje TGET en een waterstof ETF.

Huidige stand: ruim 1500 euro (juli 2021).

Schulden
  • Studieschuld: rond de €8.500 van €18.125 (per december 2020)
  • Annuïtaire hypotheek: nog zo’n €136.000 (van oorspronkelijk €157.500)
Huidige nettowaarde

–> rond de € 150.000 (juli 2021)

HOT-ideaal

HOT: Happy (Healthy), Opportunity-rich, Time-rich.

Voorlopig spreekt vooral het idee van minder gaan werken ons aan. We halen allebei voldoening uit onze baan en zouden hoe dan ook iets willen doen, al hoeft dat geen betaald werk te zijn. Financially independent, ja; retire early, niet per se. Daarbij vinden we het ook prettig om nu geld aan leuke, niet noodzakelijke dingen te geven. We gaan graag uit eten, naar concerten, de film, enz.

YOLO als motto, daar geloof ik niet zo in. Maar feit blijft wel dat een goede gezondheid en andere dingen die genieten – van HOT en het leven an sich – mogelijk maken geen gegeven zijn. Ook op weg naar HOT wil ik dus al wel een bepaalde mate van vrijheid ervaren. Zelfs als dat betekent dat de weg naar ons einddoel wat langer duurt. Zoals een briljant man al eens zei:

“Life is what happens to you while you’re busy making other plans.”

-John Lennon

Wie weet wat we on the road nog tegenkomen!