VHNH leren uitleggen geld teach
Algemeen

Hoe breng je anderen geldinzicht bij?

Iedereen gaat anders om met geld. Of ze het nou verspillen of juist oppotten, meer dan genoeg hebben of net kunnen rondkomen, het ze iets kan schelen of niet. We doen het allemaal op onze eigen manier. Maar wat als iemand je vraagt om hulp? Hoe help je een ander beter te worden met geld?

In deze situatie bevind ik me nu in mijn familie. Ik wil iemand helpen alles op orde te krijgen, maar deze persoon heeft weinig benul van geld. Ze geeft er niet om, heeft op zich altijd genoeg, maar ze moet ook leren op de lange termijn haar eigen boontjes te doppen. Zoals ze nu met de dingen omgaat maken we ons daar allemaal wat zorgen om.

Ze realiseert zich wel dat ze niet zo goed is met geld en heeft daarom ook om hulp gevraagd. Dat is natuurlijk al een belangrijke eerste stap. Sowieso geloof ik er niet in om hulp op te dringen – iemand moet het zelf willen, anders werkt het niet. Maar hoe leer je iemand de waarde van geld? Het belang van overzicht? En vooral: dat er misschien niet altijd genoeg gaat zijn en dat je daarom nu al zaken op orde moet hebben.

Waar een wil is, is een weg

Als iemand oprecht iets wil leren dan kan dat altijd. Daar geloof ik heilig in. Misschien zit het er niet in dat mijn familielid ineens een nieuwe Mr. Money Mustache wordt, maar zichzelf ontwikkelen kan ze zeker. Gelukkig is haar ambitie ook niet om op haar 30e met pensioen te gaan.

Alleen, hoe? Daar worstel ik mee. Ze is gewend dat er altijd geld is – zowel van huis uit als op haar eigen rekening. Deels komt dit doordat ze weinig uitgeeft en heel weinig wensen heeft. Met vrienden wat leuks doen, een keer uit eten, een keer per jaar op vakantie en af en toe wat kleren. Niet veel, niet vaak en niet per se duur. Top, maar daarmee ben je er nog niet.

Ze heeft nu ook nog weinig uitgaven. Woont nog thuis bij haar ouders en betaald daar (nog) geen kostgeld o.i.d. Waar we allemaal een beetje bang voor zijn is dat als ze over een tijdje wel “de echte wereld” ingaat, het een stuk lastiger wordt. Dan schieten de vaste lasten omhoog en die moeten normaal gesproken ook allemaal wel op tijd betaald worden. Niet alleen dat, ook als er een keer iets fout gaat moet dat geregeld worden. Dat zijn zeker niet haar sterke punten.

Stapje voor stapje

Mijn aanpak is nu geregeld samen gaan zitten om te kijken naar hoe het gaat. Wat moet er nog geregeld worden en hoe kan ze dat doen? We hebben het over spaardoelen, al gaat dat meer over dingen waar ze voor zou kunnen sparen, dan dat ze het ook wil. Zoals ik al zei, weinig wensen. Ooit een eigen huis of zelfs maar een eigen inboedel is voor haar heel abstract. Een ver-van-haar-bedshow.

Toch hoop ik dat, door het gesprek op gang te houden, financiën langzaam maar zeker meer voor haar gaan leven. Door te relateren aan dingen die haar wel aanspreken (zoals bijv. een vakantie) en dat je daar ook voor moet plannen probeer ik een verbinding te maken naar de langere termijn.

Dat ze straks op eigen benen moet kunnen staan en dat geld daarbij een rol speelt is onvermijdelijk. Het zou fijn zijn als ze daar tegen die tijd ook op voorbereid is 🙂

Mochten jullie nog ervaringen of tips hebben, dan hoor ik ze graag. Wel een beetje lief zijn a.u.b., we doen allemaal ons best!

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

7 reacties

  • Pasja

    Wat goed en lief dat je in ieder geval wilt helpen!
    We hebben een paar weken geleden onze dochter ook wat op weg geholpen.
    Zij heeft net een vaste baan, huurhuisje en autootje (voor haar werk). Ze is op zich best zuinig (altijd al). Maar ze liep toch wat vast. Bv ..wat en hoeveel is gemeentelijke en waterschapsbelasting etc..Samen met haar hebben we een Exceloverzichtje gemaakt, die we zelf ook gebruiken. Inkomen en uitgaven en sparen. Daarnaast via ing app spaarpotjes/reserveringen aangemaakt. Zij heeft nu beter inzicht in alle voorkomende vaste en te verwachten lasten, funlasten en haar spaarmogelijkheden.
    Ze was duidelijk opgelucht en blij met dit inzicht.
    Succes!

    • Van her naar HOT

      Wat fijn dat jullie dat hebben kunnen doen! Hopelijk geeft haar dat de houvast om er verder goed uit te komen 🙂
      Wij gebruiken dezelfde aanpak, eerst het overzicht en inderdaad spaarpotjes maken. Wat ik nog lastig vind is dat ze weinig vaste lasten heeft nu, terwijl die straks natuurlijk wel komen. Ik weet nog niet of het gaat lukken dat besef bij te brengen voor het zover is. Aan de andere kant, leren door fouten maken mag natuurlijk ook gewoon. En is soms nog effectiever ook…

  • Pasja

    Tja..als het nog niet echt speelt is het wel lastiger is mijn ervaring met onze meiden. Toen stonden ze er nog wat minder open voor maar was het ook nog iets simpeler.
    Wij zeggen nu dan ook regelmatig “welkom in de grote mensen wereld” als ze zien hoeveel belastingen etc er allemaal betaald moet worden, sinds ze uit huis zijn.
    Soms ook best sneu als je ze soms zo ziet “worstelen”..ook al hebben ze best leuk betaalde startsalarissen..
    We zeggen wel altijd dat ze liever niet commercieel gaan lenen (of bij vrienden etc), altijd eerst bij ons aankloppen..

    • Van her naar HOT

      Haha, ja, dat kan echt wel even wennen zijn! Wat tegelijkertijd volgens mij ook wel goed is, denk ik. Het is fijn dat het op den duur (als het goed is) makkelijker wordt, qua salaris maar ook dat je gewoon beter weet welke uitgaven je hebt. Goed dat jullie ze dat meegeven van het lenen. Voorkomen is altijd het beste, maar als het moet dan inderdaad het liefst ergens waar je er niet ontzettend veel extra kosten of risico’s (ook voor relatie met vrienden o.i.d.) mee neemt.

      (Ik heb je reacties even samengevoegd, vandaar dat het er nog maar 1 is 😉 )

  • Maris | Moneyzz.nl

    Lief dat je haar helpt! En zo te lezen zitten jullie al aardig op de goede weg. Wellicht zou je wat vaste lasten op een rijtje kunnen zetten die er in de toekomst aan gaan komen door bijvoorbeeld naar gemiddelde bedragen te kijken of naar bedragen die in haar gemeente van toepassing zijn. b.v. waar zou ze willen wonen en kijken naar de lasten die daarbij gaan horen. Zo kunnen jullie wellicht ook zien of ze gaat uitkomen met haar inkomsten.
    Verder zou ik ook geen tips weten. Maar komt vast wel goed!