VHNH toekomst geld personal finance
FIRE/HOT

Help, ik heb een toekomst!

Laatst had ik het er met een vriendin over. Dat we allemaal ook een future me hebben. Eentje die het vast fijn vindt als we af en toe ook aan haar of hem denken. Een beetje aandacht geven, zodat de ik van de toekomst het net zo goed heeft als de ik van nu – of zelfs beter!

Niet dat ik daar per se altijd heel goed in ben. Als het op sporten, of moeilijke klussen, of gezond eten aankomt bijvoorbeeld. Allemaal dingen waarvan ik weet dat de ik van morgen, volgende week of volgend jaar ze echt op prijs stelt. Alleen nu-ik, van het heden, heb er dan geen zin in. En ik vind het best moeilijk me in de dan-ik te verplaatsen. Future me heeft een hoog ver-van-mijn-bed gehalte.

Spiegeltje, spiegeltje…

Met geld lukt het me wel redelijk. Mijn vriend en ik hebben onze schulden afbetaald, onze buffers gevuld en we zijn hard op weg om geld te sparen voor een volgend huis. We beleggen allebei wat en dat wordt vanaf november weer wat meer. Best goed bezig dus, al zeg ik het zelf.

Toch vinden we het ook moeilijk. Want hoewel we er wel van overtuigd zijn dat we “iets” willen doen om in de toekomst meer vrijheid en mogelijkheden te hebben (of beter gezegd, we willen graag een boel opties open houden), vinden we het moeilijk om een knoop door te hakken. Want wat dat “iets” dan is? Geen idee…

Misschien willen we in vastgoed gaan beleggen, misschien willen we extra aflossen op onze hypotheek, misschien willen we minder kunnen gaan werken als we 50 zijn, maar misschien nu al. Misschien willen we wel helemaal stoppen met werken als we 45 zijn. Geen idee.

Willen we kinderen, trouwen, vakanties, in het buitenland wonen, een villa in de Randstad, een zeilboot, een wereldreis, een tweede én een derde huis, de hele wereld en meer? Wie weet zijn we tegen die tijd wel helemaal niet meer bij elkaar – wat dan? Geen idee!

Eén ding is zeker

Eén ding weet ik zeker: ik wil nooit meer geldzorgen.

Volgens mij kan ik er rustig vanuit gaan dat ik niet over vijf of tien of twintig jaar ineens vergeten ben hoe naar dat was. Zorgen zijn vervelend. Ik heb dat bij mijn moeder gezien, ik heb het zelf meegemaakt en ik zie het bij anderen. Je druk moeten maken om geld, omdat er niet genoeg is, is volgens mij op geen enkele manier goed voor een mens.

Bovendien wil ik graag minimaal 108 jaar oud worden zodat ik de volgende eeuw nog meemaak. Ook daar helpen zorgen niet bij, want al die stresshormonen zijn funest voor je lichaam.

Of we in de toekomst nou nog samen zijn of niet, wat onze doelen en dromen ook zijn, je geld op orde hebben is altijd fijn. Overigens zei Geldnerd over dat uit elkaar gaan dat het ook dan natuurlijk heel erg prettig is je geldzaken op orde te hebben. Goed punt, lijkt mij. Ongeacht de situatie, genoeg geld hebben om daarmee om te kunnen gaan kan nooit kwaad.

Dat is ook wat HOT voor mij is. Een soort zorgeloosheid als het op geld aankomt. Niet te verwarren met argeloos- of roekeloosheid 😉 Een beetje Hakuna Matata.

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

3 reacties

  • Audrey

    Prima streven, om minimaal 108 te worden 😉 Leuk onderwerp om over na te denken inderdaad. Ik heb wel al wat meer een idee van wat ik in de toekomst wil (oa kinderen en minder werken), dus dat helpt wel om een richting te vinden voor nu.

  • Mrs. Smith

    Misschien kun je jezelf de volgende vraag stellen: Op wie ben jij jaloers? Jaloers op mensen die kinderen hebben, jaloers op mensen die reizen, jaloers op mensen die getrouwd zijn? Jaloers zijn is hier positief bedoeld en het antwoord kan je richting geven.