Lezen – mijn eerste grote liefde. Tegenwoordig gaat het me minder makkelijk af, in deze afgeleide en afleidende wereld, maar al zo lang ik me kan herinneren kan ik helemaal opgaan in boeken. De pagina’s om me heen slaan als een warme deken en urenlang wegdromen in andere werelden. Vandaar nu mijn dertig boekentips in de categorie fictie (non-fictie volgt) – waaronder een boel van mijn jeugdfavorieten!
Ik stel voor dat je deze lijst leest met het onderstaande nummer op de achtergrond. Een beetje morbide humor mag wel en Billie Eilish heeft zo’n engelachtige stem, ik ben fan 🙂 Bovendien is muziek ook een perfect middel om je even niet te focussen op alle gekte rondom Corona. Nestel je op de bank, kopje thee erbij en lezen maar. En als je deze boeken als ebook leest of uit de bieb haalt als dat kan, dan hoeft er tenminste ook niemand op uit om jouw pakketje te bezorgen en kan je meteen beginnen!
[Update 16-3] Biebs zijn allemaal gesloten jammer genoeg. Je kunt natuurlijk proberen boeken te lenen van vrienden/familie, maar je kunt ook ebooks of luisterboeken lenen bij de bieb. Veel luisterboeken zijn nu zelfs voor iedereen, ook niet-leden, beschikbaar gesteld!
Boeken met een * zijn verfilmd/tot serie gemaakt.
De links hieronder zijn allemaal affiliate links, dat wil zeggen dat als je via een van die links iets koopt, ik er een klein percentage over verdien. Dat kost jou niets extra. Uiteraard staat het je volledig vrij om niet via deze links te bestellen. Je lokale boekhandel steunen is ook een geweldig idee!
Fictie
Veel van deze boeken heb ik al meerdere keren gelezen. Ik vergeet er vast nog een boel die het ook meer dan verdienen om in deze lijst te staan, maar ach. We kunnen niet alles hebben.
- Cloud Atlas – David Mitchell (NL: Wolkenatlas)*
Een roman die door de eeuwen springt, van de tijd van slavenhouders tot ver in de toekomst. Deze is niet goed uit te leggen maar moet je gewoon lezen. Heel erg de moeite waard.
- Jonathan Livingston Seagull – Richard Bach (NL: Jonathan Livingston Zeemeeuw) *
Filosofie van een zeemeeuw. Dit is maar een heel dun boekje, dus gewoon lezen 😉
- De ontdekking van de hemel – Harry Mulisch *
Nederlandse klassieker – gewoon de zemelige Natuurkundige stukken overslaan en dit is vooral een meeslepend boek over gewone mensen en engelen. Een van de hoofdrollen in de film wordt vertolkt door Stephen Fry, dus automatisch goed.
- The World According to Garp – John Irving (NL: De wereld volgens Garp)*
Dit was het eerste Engelse boek dat ik las, toen ik 12 was. Veel te jong, maar toen al maakte het diepe indruk. Het is niet echt magisch realisme, maar wel allemaal net een tikkeltje bizar. En heel ontroerend, plus dit boek heeft een van de beste epilogen ooit. Robin Williams speelt de rol van Garp in de verfilming, die alleen al daarom de moeite waard is.
- This Book will Save your Life – A M Homes (NL: Dit boek redt je leven)
Nog eentje in de categorie “tikkeltje bizar” maar toch realistisch. Over een man met een midlife crisis, maar dan verrassend. En leuk zelfs als je begin twintig bent, zoals ik toen ik ‘m voor het eerst las.
- Station Eleven – Emily St. John Mandell (NL: Station Elf)
Zin in sci-fi? En dan specifiek een dystopische roman over de wereld nadat het grootste deel van de wereldbevolking door een mysterieus virus is omgekomen? Dit is het boek dat je moet lezen. “Survival is insufficient”.
- Normal People – Sally Rooney (NL: Normale mensen)
Mocht je deze na de hype vorig jaar nog niet gelezen hebben, doe het dan alsnog.
- A Little Life – Hanya Yanagihara (NL: Een klein leven)
Een van de meest deprimerende boeken ooit. Ook wel omschreven als “tragedy porn”, omdat het allemaal wel erg veel is. Maar wel heel mooi. Doet denken aan A Secret History van Donna Tart (NL: De verborgen geschiedenis), de minder-dramatische (en beter geschreven) voorganger.
- The Brightest Star in the Sky – Marian Keyes (NL: Sterrenregen)
Heerlijk wegleesboek over de bewoners van een oud huis in Dublin en al hun persoonlijke verhalen en problemen.
- World War Z – Max Brooks *
Een van de beste zombieboeken die ik heb gelezen, en ik heb er best wat gelezen (ik <3 zombies). Verrassend intelligent en ontroerend.
- The Song of Achilles – Madeline Miller (NL: Een lied voor Achilles)
Een hervertelling van het leven van Achilles, door de ogen van zijn geliefde Patroclus. Ik lees nog altijd graag over Griekse mythologie, zie ook hieronder 🙂
- De Napolitaanse romans (serie) – Elena Ferrante *
Te beginnen met Mijn Geniale Vriendin. Ze waren een tijdje terug een ontzettende hype, die ik gelukkig net voor was, anders had ik deze boeken misschien links laten liggen. Prachtig zijn ze. Nog niet gelezen? Doe het dan nu. Het tweede boek vond ik zelf het beste. Inmiddels is er ook een serie van.
- Harry Potter – J K Rowling *
Harry Potter is altijd goed, voor alle leeftijden.
Fiction gives us a second chance that life denies us.
Paul Theroux**
Kinderboeken
Om voor te lezen of als ze iets ouder zijn om zelf te lezen:
- Poema en Droomkonijn – Tonny van der Horst
Over dit boek heb ik mijn allereerste boekbespreking ooit gehouden, ik zal een jaar of 8 zijn geweest. Droomkonijn (be)landt op wonderlijke wijze in de jungle en raakt bevriend met Poema.
- Ilios & Odysseus – Imme Dros EN Slangen in de kinderkamer – Leon Garfield
Imme Dros is een briljant schrijfster en brengt in deze jeugdvertaling van Homerus’ epos oude verhalen fantastisch tot leven. Slangen in de kinderkamer is net iets “jonger” en is het boek dat mijn fascinatie voor Griekse mythologie oorspronkelijk aanwakkerde.
- Waterschapsheuvel – Richard Adams (Oorspr: Watership Down)
Konijnen… het zijn net mensen. Tenminste, wel in dit boek van Richard Adams, waarin we o.a. Hazelaar volgen tijdens een groot avontuur om een nieuw, veilig thuis te vinden voor de hele konijnenkolonie. Wel een vrij intens boek met wat zware onderwerpen. Ook verfilmd, met Bright Eyes van Art Garfunkel als theme song. Er schijnt ook een nieuwe serie van Netflix te zijn. (Vergelijkbaar, maar dan met katten in de hoofdrol: Solo’s Zwerftocht).
- Ronja de Roversdochter – Astrid Lindgren
Verplichte kost voor stoere boekenwormen.
- Alles van Tonke Dragt! En Thea Beckman! En Sjoerd Kuiper voor wat jonger publiek, en en en meer Nederlandse kinderboeken!
Verhalen van de Tweelingbroers is een persoonlijk favoriet. Over Geheimen van het Wilde Woud heb ik nog een boekbespreking gedaan. Vanaf 20 maart staat de Netflixserie gebaseerd op De brief voor de koning online!
Thea Beckman mag eigenlijk ook niet ontbreken, met bijvoorbeeld Kruistocht in Spijkerbroek (de film zorgde ervoor dat ik dit boek eindelijk in een ruk uitlas).
Sjoerd Kuyper heeft niet voor niets meerdere griffels gewonnen, bijvoorbeeld de Gouden Griffel voor Robin en God. Ook Robin en Knor vond ik geweldig. Nog een perfect voorleesboek: Verhalen van Eelke van de boswachter van Jaap ter Haar.
Ik word er op slag nostalgisch van 🙂
- Artemis Fowl serie – Eoin Colfer *
Over een kindgenie dat met elfen en trollen en technologie de wereld redt/semi-misdadige dingen doet. Ik vond het geweldig. De film lijkt me niet de moeite waard(!)
- Zilvervlerk – Kenneth Oppel (en vervolgen Zonnevlerk en Vuurvlerk)
Een avonturenserie over vleermuizen, specifiek over Schim, die zich als buitenbeentje staande moet weten te houden.
- Harry Potter – J K Rowling
Zie hierboven.
Young Adult
Extra tip: lees de oorspronkelijke, Engelse versie! Sla je twee vliegen in een klap mee.
- The Perks of Being a Wallflower – Stephen Chbosky (NL: De belevenissen van een muurbloem) *
De middelbare school is voor veel mensen een rare tijd, waarin je je volwassen voelt maar niet zo behandeld wordt. Alles verandert razendsnel en soms is het lastig inschatten of je nou “normaal” bent of niet. Tel daarbij op dat je beste vriend zelfmoord heeft gepleegd en je ook met jezelf in de knoop zit, dan kan het leven best zwaar aanvoelen… Plus de Rocky Horror Picture Show speelt een prominente rol! Dit boek heb ik minstens vijf keer gelezen. Het is ook heel prima verfilmd, leuk voor lezers én niet-lezers, met heerlijke soundtrack.
- Een groene bloem trilogie – Floortje Zwigtman
Schijnbewegingen, Tegenspel en Spiegeljongen. Deze boeken heb ik verslonden – mijn favoriete Nederlandse Young Adult boeken. Over Adrian, een jonge Londenaar die erachter komt dat hij homo is én verzeild raakt in de kringen van Oscar Wilde, rond de tijd van diens beroemde rechtzaak. Dandy’s, vooroordelen en je plekje vinden in de wereld – perfecte coming of age.
- Looking for Alaska – John Green (NL: Het grote misschien) *
Van dezelfde schrijver als het razend populaire The Fault in our Stars (ook verfilmd). Dit is zijn eerste boek. Meer tieners die tieneravonturen meemaken en dan leuk.
- The Hunger Games serie – Suzanne Collins (NL: De hongerspelen) *
Nog een dystopisch verhaal, nu voor jongeren. Leuk om je af te vragen hoe (lang) je zelf zou overleven. Er komt schijnbaar bijna een nieuw boek uit, dat tientallen jaren voor de oorspronkelijke serie plaatsvindt.
- Elsewhere – Gabrielle Zevin (NL: Ergens)
Wat als je na je dood ergens heengaat waar je je leven achteruit leeft, tot je weer een baby bent en opnieuw op aarde geboren kunt worden? Hoe is het om daar op je 15e terecht te komen? Mooi boek over de dood.
- His Dark Materials serie – Philip Pullman (NL: Het gouden kompas) *
Ook voor volwassenen een aanrader! Dompel je onder in een wereld waar iedereen een daemon heeft – een soort verlengstuk van de ziel in de vorm van een dier dat altijd bij je is. In het eerste deel leef je mee met Lyra, die een ontvoerde vriend moet redden en zo verstrikt raakt in een strijd om elementaire deeltjes die Stof genoemd worden.
De film is verschrikkelijk, de nieuwe BBC serie schijnt erg goed te zijn.
- Inheritance cycle – Christopher Paolini (NL: Het erfgoed) *
Draken spelen een hoofdrol in deze serie, die duidelijk erg door Tolkien geïnspireerd is maar genoeg originele elementen heeft. Ik heb deze boeken binnen no time uitgelezen. Helemaal bijzonder is het feit dat de schrijver toen hij het eerste boek schreef zelf pas vijftien was – (jaloers!)
- Harry Potter – J K Rowling
😉
Zo, dat was mijn lijst! Misschien dat deze boeken een klein beetje troost kunnen bieden, zeker nu de scholen, horeca, sportclubs, enz. allemaal dichtgaan. Ik wil iedereen in ieder geval veel sterkte en wijsheid wensen de komende tijd. En veel leesplezier, hopelijk. Of als je moet thuiswerken, nog wat tips om dat goed aan te pakken. LinkedIn heeft ook een aantal cursussen over thuiswerken gratis beschikbaar gesteld.
Heb je zelf nog boekentips? Deel ze vooral hieronder!
** “Fictie geeft ons een tweede kans die het leven ons ontzegt.”
9 reacties
Audrey
Kijk, hier kan ik wel wat mee! Toevallig heb ik er ook een aantal hier liggen en nog niet gelezen (Watership down, Looking for Alaska en Ronja de Roversdochter).
Mijn favoriete kinderboeken zijn Matilda van Roald Dahl en Achtstegroepers huilen niet van Jacques Vriens. Voor volwassenen zou ik de boeken van Lisa Jewell aanraden.
Van her naar HOT
Ha, leuk toeval! Veel leesplezier vast 😉 Lisa Jewell’s boeken ken ik nog niet, ga ik zeker eens naar kijken, bedankt voor de tip!
Olga
Helaas krijg ik net bericht dat de bibliotheken maandag dicht blijven, anders had ik zeker wat van die boeken opgehaald. Zelf vind ik de Kleine Odessa trilogie van Peter van Olmen erg leuk en mijn tienerzoon ook.
Van her naar HOT
Ah, ja, dat is jammer. Ik kreeg nog de tip dat er extra luisterboeken bij zijn gekomen en de bieb heeft ook veel ebooks, misschien dat dat nog wat is?
https://www.onlinebibliotheek.nl/luisterbieb.html
En bedankt voor de tip, die ken ik nog niet!
Wim
De kleine Odessa vind ik ook fantastisch.
Maris | Moneyzz.nl
Zo dat is een lange lijst! Leuk!
Ik had het weekend online juist 4 boeken gereserveerd bij de bieb, ik denk dan haal ik ze nu op, dan heb ik genoeg te lezen als de bibliotheken sluiten, maar nee. Door de maatregelen van gisteren is de bieb per direct gesloten. Zo balen! Ik heb gelukkig nog wel íets thuis liggen, maar toch. Zaten echt leuke boeken tussen. In principe zouden ze klaar liggen t/m 20 maart..
Van her naar HOT
Ja, dat is balen zeg… Thuis nog wel wat liggen om te lezen of niet?
Maris | Moneyzz.nl
Ja gelukkig had ik nog een paar bieb-boeken liggen en 1 gewoon leesboek van mezelf die ik nog niet gelezen had. En de vriend van mijn moeder had ook nog een boek gehaald vlak voordat hij dicht ging die ik kan lezen, dus dat is weer mooi meegenomen! Alleen moet het dan niet ál te lang gaan duren. Hoewel ik nog gewoon moet werken, dus héél veel tijd om te lezen heb ik nu ook weer niet.
Olga
Voor iedereen die van taal houd is het boek De zin van de ommezijde van Frank van Pamelen een aanrader, ik heb dubbel gelegen van het lachen om de taal vondsten. Citaat: ik vind het hier erg leuk, zelfs. Protest! Iets kan niet en erg zijn en leuk, ze moet kiezen!