VHNH spellen geld relatie partner
Relaties,  Tips

Goede geldgesprekken

Praten over geld! Yay! Ik kan daar echt blij van worden. Maakt me eigenlijk niet uit met wie, al vind ik het het leukst om met dierbaren te praten en ze – hopelijk – soms nog wat nieuwe inzichten te geven. Onder andere mijn vriend dus en woensdag was ik weer een leuke aanleiding tegengekomen.

Mijn vriend vindt het soms wel vermoeiend, vooral omdat ik mijn momenten niet altijd heel goed kies (’s ochtends voor hij koffie op heeft, bijvoorbeeld). Gelukkig koos ik eergisteren niet zo’n moment. Hij had er een relaxte eerste werkdag op zitten en was lekker op tijd thuis. Top!

Ik was ziek thuisgebleven – blegh, snotverkouden en koortsig – waardoor ik héél veel tijd had gehad om heerlijk over FIRE, HOT, personal finance, en alle andere geldzaken te lezen. Dat doe ik onder andere graag via Twitter, daar haal ik mijn dosis internationale blogs vandaan.

Honey, let’s talk money!

Tijdens het scrollen op Twitter kwam er een gesponsorde post van Aegon voorbij. Ik zie best vaak tweets van ze en die vind ik vaak wel leuk. Korte stukjes of filmpjes over hoe stellen hun financiën aanpakken vaak. Helemaal mijn ding want nieuwsgierig en ik ben ook de helft van een stel, wow!

Maar goed, via een van die stukjes kwam ik bij het “financieel gelukkig kaartspel” uit. LEUK. Een geldspel, ik vind dat echt geweldig*. Ook nog een om met je partner te spelen, waardoor je elkaar weer wat beter leert kennen en je misschien nog verrast wordt.

Er zijn een stuk of 50 vragen, verdeeld over drie categorieën: Nu, Straks en Later. Om de beurt kies je een categorie en een vraag, die je eerst aan de ander stelt en dan zelf beantwoord. Sommige zijn lichter, anderen meer serieus, makkelijk en moeilijk, een aantal best even confronterend. Eerlijk antwoorden levert natuurlijk het meeste op.

Vier uur gespreksstof

Volgens mij hebben wij uiteindelijk ruim vier uur gepraat door al deze vragen. Vanaf het moment dat mijn vriend thuiskwam tot we gingen slapen, met een kleine onderbreking om een kast weg te brengen. Tijdens het koken, eten en een avondwandeling en ondanks mijn gigantische keelpijn.

Allebei vonden we het een superleuke en leerzame avond. Mijn vriend vroeg zelf nota bene aan het einde van de avond om de volgende vraag, toen we ze al allemaal besproken hadden.

Vooral de vraag over de erfenis van een oudoom (of -tante) en de vraag over minder gaan werken leverden echt diepgang op. Want in hoeverre is wat van jou is, van mij, en andersom? Als we alles delen, hebben we dan ook altijd evenveel zeggenschap? Gaan gezamenlijke doelen voor persoonlijke wensen?

Impulsaankopen en materialisme

Echt nieuwe dingen kwamen er voor ons niet uit. Wel hebben we onderwerpen besproken die nog niet eerder voorbij gekomen waren. Ook een aantal dingen die nu niet relevant zijn, maar in de toekomst misschien wel (over kinderen en trouwen bijvoorbeeld).

Wat ik heel waardevol vond was dat zelfs bij “bekende” onderwerpen – o.a. mijn impulsaankopen en dat gevoel van schaarste – ik, door het er met mijn vriend over te hebben, daar weer op een nieuwe manier tegenaan kon kijken. Daardoor heb ik ook het gevoel dat ik steeds dichter bij een “oplossing” kom om op een meer relaxte, prettigere manier over geld te denken.

Grappig om te merken vond ik dat we allebei bijna niets gered zouden hoeven hebben als ons huis in de fik zou staan. Ook het gevecht om wie wat krijgt (“CD van jou, CD van mij”) mochten we ooit uit elkaar gaan zou heel makkelijk opgelost zijn, op de planten na. Fijn om op die manier weer eens stil te staan bij hoe weinig al die materialistische dingen er onderaan de streep toe doen.

Wat mij betreft echt een aanrader dus. Leuk en nuttig om nieuwe inzichten te krijgen, in jezelf, elkaar en je relatie. En het kan als heel goedkope date fungeren! Ook nog eens goed voor de portemonnee 😉


* Zo ook het Beursspel dat ik vroeger met mijn opa speelde – mijn eerste aandelen en obligaties! Ik herinner me totaal niet meer hoe het ging maar ik geloof dat het leuk was. En lastig.
Levensweg is ook nog steeds een favoriet bij alle kleinkinderen aan de andere kant van de familie.
Ik <3 spelletjes. Iemand zin in een geldbordspellenavond?

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

6 reacties

 • Audrey

  Ik heb even wat vragen bekeken en het is inderdaad echt superinteressant om het hier over te hebben! Levensweg was vroeger ook een van mijn favoriete spellen. Ik ben nog steeds dol op spellen. Hopelijk kan ik nog wat leuke inslaan op de plaatselijke rommelmarkt dit weekend.

  • Van her naar HOT

   Ja, superslim om ze daar te scoren! Wij wilden eigenlijk met Koningsdag de stad in om te kijken maar vanwege het weer hadden we toch geen zin… Ook heel goedkoop, haha.

 • Monique

  Wat een leuke blog heb je geschreven! Ik hou van lange, goede gesprekken. Heb meteen het kaartspel bekeken en opgeslagen voor vanavond. Meteen ook maar even in de familie app gegooid, kunnen zij ook mooi over geld gaan praten 😉

  • Van her naar HOT

   Bedankt voor het compliment 🙂 Tof dat je ‘m ook meteen met je familie gedeeld hebt. Ben benieuwd naar jullie ervaringen!

 • Noor (Kiwikoorts)

  Heel leuk idee! Ik praat ook graag over geld, maar de laatste tijd draaien we toch telkens in cirkeltjes en worden oude onderwerpen weer opnieuw besproken. Dit zijn leuke vragen! (en ik ben altijd in voor een spelletjesavond!)

  • Van her naar HOT

   Herkenbaar, bij ons komen toch ook vaak dezelfde onderwerpen langs – hierdoor kwamen we weer op wat nieuwe dingen 🙂