VHNH gezondheid gezond HOT health
Algemeen,  FIRE/HOT

Gezond en gelukkig

Wat mij betreft mag die H van HOT wel officieel voor Healthy komen te staan. Geluk is zo’n raar, ongrijpbaar streven, terwijl je aan je gezondheid een stuk meer kan doen. Bovendien, als je genoeg gezondheid, tijd en mogelijkheden hebt om van het leven te kunnen genieten, maakt dat dan niet vanzelf een beetje gelukkig?

Niet in de laatste plaats omdat je, als je je fit voelt, vaak een stuk beter in je vel zit. De laatste tijd kan ik dat van mezelf niet zeggen. Waarschijnlijk zit ‘m dat in een (typische) combinatie van factoren: te weinig slapen, teveel schermtijd, te weinig bewegen, teveel snoepen, en ga zo maar door. Mijn halfhartige pogingen om daar wat aan te doen stranden vaak al snel, waardoor ik me alleen maar minder voel.

Heel lang was dat niet echt een probleem, of niet eentje waar ik veel last van had. De afgelopen weken merk ik echter dat ik niet alleen weinig energie heb, maar het me ook niet meer lukt om hier nog met enige regelmaat wat te schrijven en dat het ook met dat gat in m’n hand weer slechter gaat. Ik weet van mezelf dat als ik me niet top voel ik ook eerder ongezonde dingen ga eten en onnodig geld uitgeef.

HOT worden en je hot voelen

Al eerder schreef ik over dat die H dus voor Healthy zou moeten staan. Toen omdat ik met een griepje thuis zat. Sinds die keer heb ik me vaker niet zo lekker of zelfs ziekig gevoeld dan me lief is. Vaker ook dan ik van mezelf gewend ben. Daarbij helpt het niet dat ik de afgelopen vier jaar zo’n tien kilo ben aangekomen, waardoor ik nu op het randje van overgewicht zit. Best heftig, want ik was juist altijd zo’n lange, dunne slungel.

Nu merk ik vaak dat ik niet blij wordt van hoe mijn kleren zitten, of ik haal voor de zomer weer iets uit de kast en dat blijkt ineens niet meer te passen. Ook geestelijk is dat natuurlijk niet zo positief (vandaar dat geld uitgeven waarschijnlijk). Wat me eigenlijk het meeste zorgen baart is de lange termijn. Wat je met je lichaam doet en wat voor impact dat heeft op al die jaren dat ik nog graag HOT wil zijn.

Mijn toekomstige ik heeft er hoe dan ook baat bij als ik nu goed voor mijn lichaam (en geest) zorg. Niet alleen financiële fitheid nastreven, maar ook gewoon de normale, lichamelijke versie.

Tijd voor actie

Verwacht nu geen uitgedacht plan van aanpak, want dat heb ik niet. Al maanden streef ik er naar minstens 5000 stappen per dag te zetten en een keer per week te gaan zwemmen. Dat gaat best goed, al ben ik nu al een maand niet wezen zwemmen. Aan de ene kant omdat ik last van mijn knie heb, ook (zelfs!) bij het zwemmen.

Aan de andere kant, en dat blijft ook een lastig punt, omdat ik geen zin heb om weer ruim €100 aan mijn abonnement uit te geven. Geld spenderen aan sporten heb ik eigenlijk altijd al moeilijk gevonden. Het is niet iets wat ik leuk vind, dus op mijn uitgaven-prioriteitenlijstje hangt het ergens onderaan. Terwijl ik mijn gezondheid wél belangrijk vind.

Sinds een week of twee gebruik ik ook een nieuwe stappenteller app. Eentje waar je doelen in kunt stellen. Omdat de 5000 stappen wel prima gingen staat ‘ie nu dus op 6000. Dat vind ik echt wel netjes naast een kantoorbaan met autoreis. Bovendien schijnen de gezondheidseffecten bij meer dan 4000 stappen per dag al significant te zijn. Al is 7500 nog beter, dus misschien moet ik daar maar naar toe werken.

Verder dus dat zwemmen weer oppakken. (Al erger ik me altijd dood aan de drukte en de langzame zwemmers, dus qua stress valt daar nog aan te werken). En gewoon minder snoepen, iets vaker een spa rood – waarmee je prima op je gezondheid kan proosten 😉 – pakken bij de vrijmibo, ’s avonds niet meer van alles snaaien en nog wat meer sporten. Ik wil ook weer van die 7-minuten workouts gaan doen, omdat die zo lekker kort zijn. Zelfs ik kan daar bijna geen excuses voor verzinnen. Ik heb zelfs zo’n sportmatje besteld.

Nu nog volhouden, maar ik denk dat ik het kan 🙂

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

6 reacties

 • TheMoneyMindset

  Heel veel succes met je healthy-plan! Zie het geld wat je o.a. aan een zwemabbonement geeft als een investering in jezelf. Waardoor je de kans vergroot dat je langer kan genieten van alles!

  • Van her naar HOT

   Ja, klopt helemaal, al blijf ik dat wel lastig vinden. Misschien dat ik er toch ook maar weer een aparte post in mijn budget voor ga opnemen, dan voel ik niet steeds in een keer de “pijn” van het abonnement.

 • Maris | Moneyzz.nl

  Goed bezig! Succes! Gezondheid is een van de belangrijkste dingen in het leven, je hebt maar 1 lichaam zeg ik altijd! Komt vast goed, als ik dit zo lees.

  • Van her naar HOT

   Heel erg waar! Daarom vind ik het ergens ook zo stom dat ik zo moeilijk doe over geld uitgeven aan mijn gezondheid – het is een van de belangrijkste dingen die je hebt. Dit artikel schrijven heeft wel echt geholpen om die knop weer een beetje om te kunnen zetten 🙂