FIRE/HOT,  Sparen

FIRE met een gat in je hand, kan dat?

Spoiler alert: het antwoord op die vraag heb ik niet. Maar ik doe hard mijn best om te bewijzen dat het kan. Misschien niet zo snel als sommige anderen, maar dat hoeft ook niet. Is dat immers niet één van de belangrijkste dingen aan FIRE/HOT? Uit de ratrace stappen? Ook als het om de ratrace richting financiële onafhankelijkheid.

Want ik heb dus wel een gat in mijn hand. Impulsaankopen zijn me niet vreemd. De meest recente, redelijk impulsieve aankoop waren twee paar Vans x Van Gogh schoenen (en een telefoonhoesje). Nu ben ik groot fan van Van Gogh (Amandelbloesem is mijn favoriet), steun je met de aankopen het Van Goghmuseum (dat ik een warm hart toedraag) én hou ik heel erg van schoenen, maar nodig? Nee, zeker niet. Gebudgetteerd? Ook niet, want ik wist helemaal niet dat deze collectie eraan kwam tot het laatste moment. Oftewel, het was niet direct een verstandige aankoop. In een keer was mijn hele vrij te besteden budget voor de maand op, terwijl die pas net was begonnen…

Inmiddels ben ik het ene paar schoenen alweer kwijt, omdat die niet goed pasten. Balen! Het waren die met de zonnebloemen – supergaaf maar ook iets minder draagbaar. (Dat moet ik dan wel meteen zeggen, ik ben niet zo iemand die dingen koopt en dan vergeet op tijd terug te brengen ofzo. Dat zal mij nooit overkomen en daar laat ik dus weer nooit geld mee liggen).

Balans

Voor mij is dat dan ook meteen de manier waarop ik toch de balans behoud. Ja, ik heb een gat in mijn hand, maar kan – na een korte adempauze – wel kritisch zijn op mijn aankopen. Past het niet (bij me)? Is het toch minder leuk dan ik in de winkel/online dacht? Of is het echt een totaal onzinnige aankoop waarvan zelfs ik na een paar dagen al kan zeggen dat ik die op geen enkele manier kan verantwoorden? Dan gaat het terug. Met pijn in mijn hart, dat wel. Maar soms lijkt het kopen me meer voldoening te geven dan het hebben. (Daar moet ik aan werken, ik weet het!) Gelukkig bestaat er een retour-termijn…

Ik geloof niet dat ik het echt wil, helemaal dat gat in mijn hand(en) dichten. Dus als ik het dan toch voor elkaar wil krijgen om te sparen, beleggen en mijn schulden af te betalen moet ik een balans vinden. Voor mij is dat de afweging waaraan ik “zomaar” mijn geld uit wil geven en hoe vaak. Niet elke week de stad in om te shoppen, maar af en toe. Als ik dan ga, dan mag ik ook geld uitgeven. Meer dan ik rationeel gezien zou willen, maar zonder enorm schuldgevoel. Eens in de zoveel tijd mag ik zonder teveel bedenkingen een boek van mezelf kopen en ook aan concerten en films geef ik misschien meer geld uit dan anderen. Allemaal dingen die ik wel belangrijk vind en waar ik gelukkig van wordt. Ik ben zeker geen super frugal 😉

Realistisch budgetteren

Belangrijkste daarbij is het pay yourself first-principe. Zodra er geld binnenkomt eerst een deel overmaken naar de spaarrekening (en beleggen en schulden, enz. enz.). Dan is dat maar mooi gebeurd. Het komt voor dat ik dan nog wat terugboek (want hee, dat gat is er nog steeds!), maar dat gaat steeds beter. Het is ook een stukje realistisch zijn: jezelf alles ontzeggen is hetzelfde als een crash dieet. Je bent jezelf alleen maar aan het voorbereiden op falen en teleurstelling. Een realistisch budget houdt niet alleen rekening met je doelen en wensen (bijvoorbeeld FIRE of HOT worden), maar ook met wie jij bent als persoon (iemand met een gat in de hand en een voorliefde voor schoenen, boeken en live muziek).

Tegenwoordig denk ik alleen iets beter na over hoeveel er richting mijn kleding- en/of boekenkast gaat, en hoeveel richting mijn toekomst. En het werkt! Meestal… Over hoe ik het precies aanpak en hoe ik budgetteer volgt heel binnenkort een post!

Heb jij ook een gat in je hand? Of ben je juist enorm zuinig? (Vertel me je geheimen!)

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!