Sparen

Financiële doelen voor komend jaar

Een paar dagen geleden schreef ik al over hoe ik het er in 2018 heb afgebracht wat betreft mijn financiële doelen. Gelukkig was het een goed jaar. Die trend hoop ik natuurlijk volgend jaar door te zetten. Ik ben nu pas één jaar heel bewust met mijn geld bezig, dus doelen heb ik nog genoeg. Niet dat ik verwacht dat dat ooit anders zal zijn – ik kan heel goed dromen 🙂

Dus, without further ado: mijn spaar-/afbetaal-/beleggingsdoelen voor 2019!

Sparen (en reserveringen)

 • Vakanties: €3800

Een duur jaar voor vakanties! Voor komend voorjaar hebben we een reis naar Marokko geboekt – een land waar we allebei (afzonderlijk) al jaren graag heen willen. In januari krijg ik van mijn werk een bonus, die wil ik hiervoor inzetten. In totaal wil ik maximaal €800 uitgeven aan deze vakantie van een week.

Daarnaast is er natuurlijk de Amerikareis, waar ik het al vaker over heb gehad. In het najaar van 2019 wil ik drie weken langs de westkust reizen, daar verwacht ik zo’n €3000 voor nodig te hebben. Hoe en wat heb ik nog niet precies besloten, dus liefst zou ik nog wat meer sparen voor de zekerheid. Mijn streefdoel is €3500.

 • Buffer: €4000

De teller staat nu op €2800. Dat is voor mij drie maanden de vaste lasten. Idealiter zou ik €5000 buffer hebben. Daarmee kan ik bijna een half jaar vooruit, mocht ik ineens geen inkomen meer hebben. Mijn huidige werk vind ik bij vlagen echt niet leuk en liefst zou ik de vrijheid hebben om ook te kunnen kiezen daarmee te stoppen mocht ik er ooit echt klaar mee zijn. Vandaar dus toch een redelijke buffer (bij ontslag heb ik recht op ww en dus minder nodig in principe).

Mijn buffer zie ik nu ook een beetje als mijn Peace Out money, maar daar zou ik me met €5000 meer wel geruster op voelen. Waarschijnlijk krijg ik ergens volgend jaar nog wat geld, dat ik zou willen gebruiken om verder aan te vullen.

 • Nieuwe telefoon: €750

Mijn volgende telefoon zou ik graag gewoon kopen, zonder maandelijks vast te zitten aan een afbetaling bij mijn abonnement. Hoogstwaarschijnlijk ga ik weer voor Apple, aangezien de flagship telefoons van andere bedrijven nagenoeg net zoveel kosten inmiddels (zelfs die van Huawei 🙁 ) en ik inmiddels van mijn Android-geloof ben afgevallen. Hoe dan ook, een goede camera, genoeg opslag en groot scherm vind ik belangrijk en dat kost wel wat. Daar staat tegenover dat ik aan mijn telefoon vastgeroest zit en de cost per use* dus mega laag is (zeg ik, om het voor mezelf goed te praten). In het laatste kwartaal van 2019 wil ik ‘m kunnen kopen.

Aflossen

 • DUO: eerste €1000 terugbetalen

Vanwege mijn lage inkomen de afgelopen jaren hoef ik nog niet verplicht af te lossen op mijn studieschuld van €18.000. Tot nu toe deed ik dat ook niet, want ik wilde eerst eens orde op zaken stellen. Dat betekende dus een noodgevallenpotje aanleggen en mijn buffer beginnen. Die zijn er nu en daarom vind ik het tijd worden om iets met die schuld aan DUO te gaan doen. Niet meteen heel veel, want met een rente van 0,01% kan ik slimmere dingen met mijn geld doen. Wel een beetje, om er “rustig aan te wennen” en gewoon alvast een hapje uit die schuld te nemen. Ik verwacht vanaf 2020 meteen flink te moeten gaan betalen per maand, dus zolang dat nog niet hoeft wil ik gebruik maken van die financiële ruimte en er andere dingen mee doen.

Beleggen

 • DeGiro: voor minimaal €1000 inleggen

Niet heel spannend. Standaard wil ik al €75 per maand gaan inleggen, dus dit doel is goed haalbaar. Liefst zou ik nog meer doen, maar zolang ik mijn buffers niet gevuld heb vind ik dat niet verantwoord. Het moet immers geld zijn wat je kunt missen en als er volgend jaar inderdaad een weer een financiële crisis uitbreekt wil ik niet opeens alles met verlies hoeven te verkopen omdat ik het geld nodig heb. (Dan wil ik juist bijkopen, hehe). Een streefdoel stel ik nog maar niet, maar wie weet verhoog ik gedurende het jaar dit doel nog wel. Bloed kruipt immers waar het niet gaan kan…

Totaal: €7750,-

Oftewel €645,83 per maand. Dik 30% van mijn nettoloon (vakantiegeld en bonus niet meegerekend). En dat terwijl ik mezelf komend jaar juist ook wat meer ruimte wil geven om minder na te denken over geld (daarover later meer). Gelukkig zitten mijn vakanties er al bij in!

Volgens mijn berekeningen/begroting zou het te doen moeten zijn. Alles los van elkaar klinkt ook nog wel redelijk oké. Maar dat totaalbedrag zo zien, poeh! Aan de andere kant, in 2018 is het me ook gelukt om €7300 opzij te zetten en daar zat onze vakantie niet eens bij in. Dus misschien maak ik het mezelf nog wel te makkelijk zelfs 😉

 


* Mijn huidige telefoon heb ik nu twee jaar en wil ik nog een jaar gebruiken. Alles bij elkaar heeft deze me ook zo’n €700 gekost. €700/3 = 233,33. Met 365 dagen per jaar is dat €0,64 per dag. De gemiddelde gebruiker schijnt ruim 200 keer per dag op z’n telefoon te kijken en ik denk dat ik daar waarschijnlijk boven zit. Laten we uitgaan van 250. Per keer dat ik m’n telefoon gebruik kost me dat dus nog geen 1 cent. Eigenlijk zijn die telefoons dus spotgoedkoop!

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

6 reacties

 • mariimma

  Wat een goede doelen en super goed dat je in een jaar al zoveel bereikt heb! Zéker het sparen voor de telefoon vind ik echt heel goed van je, ik snap hoe verleidelijk het kan zijn om zo’n ding “GEWOON NU” al te kopen….

  Persoonlijk zou ik dus niet aflossen op je DUO schuld; ik zou kiezen voor een snellere opbouw van je buffer òf iets meer beleggen (of een combinatie). Ik las laatst dat men voorspelt dat de inflatie volgend jaar 2,5% is.

  Ik had ooit een veel hogere DUO schuld. De aflossing ervan heb ik vanwege de lage rente nooit afbetaald nadat ik het verschil over 15 jaar uitgerekend had in vergelijking met beleggen.

  • Van her naar HOT

   Haha, ik was altijd heel erg van het, ‘je koopt een telefoon toch niet, die betaal je maandelijks bij je abonnement!’. Ging een wereld voor me open toen ik bedacht dat ik natuurlijk ook vooruit kon sparen en dat een telefoon kopen dan helemaal niet uit het niets een berg geld kost… Al doende leert men, gelukkig.
   Je maakt wel dat ik over DUO weer helemaal ga twijfelen 😉 Zit daar sowieso nog mee te worstelen, want ik kan ook nog mijn vijf aflosvrije jaren inzetten. En wat je zegt, het geld kan elders meer opleveren. Alleen kom ik dan toch steeds weer bij het idee dat ik dan nog dertien jaar aan die schuld vast zou zitten, wat me toch tegenstaat. Ik vermoed dat ik hierover nog wel een aantal keer weer van mening en strategie ga veranderen!

 • B - Mindermoetenmeerleven

  Die Amerikareis is zeker een aanrader! We hebben een aantal jaren terug in het najaar een roadtrip gemaakt door de Canadese Rockies en daarna van San Francisco naar LA. Vooral Canada heeft indruk op ons gemaakt en willen we in 2019 nog een keer naartoe.

  Verder zijn het hele herkenbare en daarom ook goede doelen 😉 . Ook ik ben net een jaar echt begonnen met het letten op uitgaven en dingen opbouwen.

  • Van her naar HOT

   Gaaf, ik zag ‘m al voorbij komen in je financiële doelen-post! Canada staat ook nog heel hoog op mijn lijstje, ik twijfel nog een beetje of ik met deze reis nog een stukje wil meepakken. In ieder geval Vancouver zou moeten kunnen. Leuk om alvast over te dromen!
   Jullie zijn ook al erg goed bezig volgens mij – zo leuk en motiverend om ook bij anderen te zien hoe ze het er na zo’n korte tijd vanaf brengen.