VHNH typemachine goals financiële doelen
Sparen

Mijn financiële doelen voor 2020 evalueren

Goed, die halfjaarlijkse evaluatie, die is er een beetje bij ingeschoten. Iets met tijd die door je vingers glipt en de waan van de dag enzo. Maar vandaag – ik schrijf dit op 1 augustus – heb ik inspiratie om te kijken hoe ik ervoor sta. Bovendien heb je weinig aan je doelen als je ze niet regelmatig weer onder de loep neemt. Om bij te stellen, of gewoon om jezelf een schouderklopje te geven.

Nog even in de herhaling, mijn doelen voor 2020 waren:

 • Buffer naar €5500
 • Een opportunity fund van €500 aanleggen
 • €5000 sparen/reserveren voor vakanties
 • Mijn zorgverzekering voor 2021 vooruit sparen
 • Minimaal €2400 beleggen

Haha, vakanties!

Als ik mijn lijstje zo bekijk is het eerste dat me opvalt die 5000 euro die ik voor vakanties wilde sparen. Goh, na een half jaar corona kan ik niet anders dan constateren dat ik die doelen in een andere tijd heb geschreven. Voor het nieuwe normaal en voordat al mijn vakantieplannen in de war geschopt werden.

Nu heb ik niets te klagen – we zijn net terug van een weekje Zuid-Frankrijk en we zijn gezond – maar gek is het wel. Mijn drie weken Centraal Amerika in april gingen niet door, net als een wintersportvakantie en een weekendje weg voor de verjaardag van mijn vriend. Voor die eerste en laatste heb ik vouchers gekregen. Van de wintersport is 75% terugbetaald.

Het sparen heb ik meteen stopgezet toen de coronacrisis begon. Niet alleen omdat mijn vakanties toch niet doorgingen, ook omdat het idee van überhaupt op vakantie gaan me toen bizar aandeed. Nog steeds kan ik me niet voorstellen dat je nu voor een vakantie in het vliegtuig zou stappen – wij zijn dus alleen met de auto weggeweest.

Eindstand: corona

Van koers veranderen

Vorig jaar december besloot ik nogal plotseling om mijn zorgverzekering van dit jaar in een keer vooruit te betalen. Ten eerste kreeg ik daarmee 2% korting (toch zo’n 30 euro bespaard!), ten tweede was ik dan van die maandelijkse afschrijving af.

Eigenlijk loop ik daar vervolgens al het hele jaar mee te klooien. Want ik heb dan wel niet die afschrijving, als ik dit trucje wil herhalen moet ik het geld wel weer bij elkaar sparen. Of net als vorig jaar uit mijn buffer “lenen”, waardoor ik dit jaar eigenlijk dubbel zou moest sparen…

Aangezien wij onze financiën grotendeels samenvoegen (en dan allebei hetzelfde bedrag overhouden om vrij te besteden) werkte dit niet zo goed. Het zorgde er vooral voor dat ik ontzettend veel moest sparen dit jaar (11.500 euro) en dat ik continu het gevoel had dat ik dingen niet kon doen. Dat gevoel van schaarste, dat al vaker voorbij is gekomen hier. Terwijl we nou juist de keuze hadden gemaakt om minder te sparen, zodat ik dat gevoel kon kwijtraken. He he, niet zo handig!

Conclusie: dit doel heb ik ook overboord gegooid. Volgend jaar ga ik weer gewoon maandelijks betalen. Werkte prima en die ene extra afschrijving gaat het verschil toch niet maken zolang ik nog andere vaste lasten heb.

Eindstand: een gevoel van overvloed

Succesvollere doelen

Gelukkig zijn niet alle doelen een mislukking, hier in huize Van her naar HOT. Een doel heb ik zelfs al gehaald, voor een andere ben ik goed op weg.

Mijn buffer staat op dit moment standvastig op 6000 euro. Zelfs 500 euro hoger dan mijn spaardoel dus. Succes!

Voor het beleggingsdoel ben ik goed op weg. Van de 2400 euro heb ik er nu ongeveer 1500 ingelegd bij DeGiro. Daar komt elke maand 200 euro bij, plus in december met mijn eindejaarsuitkering wat extra, dus de 2300 haal ik sowieso. Tenzij er ineens iets geks gebeurd moet dit doel dus makkelijk haalbaar zijn.

Denken in mogelijkheden

Dan blijft over het opportunity fund. Ik weet niet zo goed wat ik daarmee moet. In de praktijk is het namelijk eerder een spaarpotje dan een reservering. Daarmee bedoel ik dat ik hierin eigenlijk gewoon spaar voor grote(re) uitgaven waarvan ik weet dat ik ze wil doen. Op dit moment is dat een Kobo e-reader.

Dat is niet hetzelfde als het idee dat ik had voor dit “kansenfonds”. Het doel daarvan was, als er plotseling een leuke mogelijkheid voorbij kwam, dat ik die dan kon grijpen. Bijvoorbeeld een cursus waaraan ik mee zou willen doen. Een onvoorziene, positieve uitgave dus.

Op dit moment zit er 200 euro in dit potje, die waarschijnlijk grotendeels op zal gaan aan een e-reader. Wat ik daarna met mijn opportunity fund ga doen weet ik nog niet. In zekere zin fungeert mijn noodgevallenpotje namelijk ook zo. Voornamelijk om eventuele klappen op te vangen, maar mocht ik een gave kans krijgen die ik op geen andere manier kan bekostigen, dan zou ik het zeker overwegen om daaruit het geld te halen. Het hoeft niet alleen maar vervelend te zijn 🙂

Ik ben hier nog niet helemaal over uit, dus je zult er vast nog vaker over lezen. Tips of ideeën? Deel ze vooral met me!

De tussenstand

 • Buffer: €6000/5500 ✔
 • Opportunity fund: €200/500 (?)
 • Vakanties
 • Zorgverzekering
 • Beleggen: €1500/2400

Hoeveel er in zeven maanden toch kan veranderen!


Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links – dat wil zeggen dat, als je via deze link een product koopt, ik daar een paar procent commissie over ontvang. De aankoop kost jou niets extra!

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

7 reacties

 • Audrey

  Mooi dat je overal het positieve van ziet! Dingen op een manier doen die voor jou werkt is sowieso het allerbelangrijkste. En niks mis met flexibel omgaan met veranderingen in inzichten ook.

  • Van her naar HOT

   Zo had ik het nog niet eens bekeken (zie mezelf niet als buitengewoon positief persoon…), maar misschien wel inderdaad. Ik probeer in ieder geval flexibel te zijn ja 🙂

 • European Dividend Growth Investor

  Leuke blog heb je en je schrijft erg leuk!

  Precies hetzelfde hier qua Corona impact. Wij hebben dat geld gebruikt om wat grotere uitgaven in de tuin te doen. Bijvoorbeeld het aanleggen van een tuinhuisje dat er in September dan eindelijk gaat komen 🙂

 • Luxe of Zuinig

  Als je de naam nu gewoon aanpast van opportunity fonds naar “speelgeld” dan kan je er in principe alles mee doen. Wil je een e-reader? Kan!, wil je cursus doen? Doen!

  Denk dat je jezelf teveel hebt opgelegd wat een “opportunity” moet inhouden waardoor je het niet makkelijk durft uit te geven. Soms helpen dit soort kleine dingen wel 🙂

  • Van her naar HOT

   Nou ja, aan de ene kant heb je gelijk, alleen dat is ook precies wat ik wil met dat potje eigenlijk. Niet zomaar aan van alles en nog wat uitgeven (zoals een e-reader, waar ik gewoon voor kan sparen), maar juist voor die kansen die uit het niets opkomen en waar je dan meteen wat mee wilt. Daar wil ik dat geld voor gebruiken. Daarnaast iets van fun money zou wel een idee zijn. Ga ik nog eens over nadenken 😉

 • Maris | Moneyzz.nl

  Leuk om te lezen wat je doelen waren en hoe er nu over denkt! Lekker bezig, heerlijk gevoel dat je gewoon dat doel van je buffer al behaald hebt! Zelf zie ik altijd het meeste ertegenop om te bereiken wat het duurste kost. En dat geeft dan ook een extra lekker gevoel als dat slaagt.