VHNH spaardoelen financiële doelen 2020 evaluatie
Sparen

Financiële doelen 2020 – de eindstand

2020. Het was niet het jaar dat we verwacht hadden – ik persoonlijk in ieder geval niet. Aan het begin van dit jaar dacht ik nog op vakantie te gaan, zag ik mijn overspannenheid niet aankomen, en die bizarre pandemie waar we nog steeds in zitten nog veel minder. Wát een jaar. Wat kan er in zo’n jaar van financiële doelen terechtkomen?

Aan het begin van het jaar stelde ik zoals elk jaar doelen. Hier op de blog deelde ik de financiële doelen die ik voor 2020 had. Die luidden als volgt:

 • Mijn buffer aanvullen tot 5500 euro
 • Een opportunity fund van 500 euro aanleggen
 • 5000 euro sparen/reserveren voor vakanties
 • Mijn zorgverzekering voor 2021 vooruit sparen
 • Minimaal 2400 euro inleggen bij DeGiro, oftewel 200 per maand

Wat is er van dit jaar terecht gekomen?

Ha – weinig!

Niet dat het alleen maar een schijtjaar was hoor. Ik heb hele fijne wandelingen gemaakt, mooie gesprekken gevoerd met vrienden en familie, heel veel spelletjes gespeeld met mijn vriend – allemaal dingen waar ik oprecht blij van wordt. Desalniettemin was het natuurlijk overall niet echt een topjaar.

Financieel ging het ons trouwens voor de wind. Daar kan ik niets negatiefs over zeggen. Alleen die doelen… die zijn wel wat op de schop gegaan.

 • Mijn buffer heb ik net weer aangevuld tot €6000, dat doel is dus gehaald!
 • Het opportunity fund heb ik alweer de deur uit gedaan, maar het heeft op enig moment wel op 500 euro gestaan geloof ik. Dus… gehaald?
 • Vakanties… dat was soort van wel/niet een ding dit jaar hè? We zijn een weekje weggeweest in de zomer voor 1500 euro en we hebben wat weekendjes “staycation” gevierd, maar alles bij elkaar heeft het ons lang geen 5000 euro gekost. Dat geld hebben we ook niet gespaard dus. Niet gehaald.
 • De zorgverzekering ging ik toch maar niet vooruit betalen dus dat geld heb ik niet gespaard. Nu ga ik alleen wél weer vooruit betalen. Van mijn buffer. Alweer. Tja… Volgend jaar waarschijnlijk hetzelfde verhaal. Kortom, niet gehaald (en dit doel komt niet terug denk ik).
 • In plaats van steeds meer in te leggen ben ik juist steeds meer aan het verkopen bij DeGiro. Niet vanwege de behoefte om er weg te gaan, maar omdat ik ineens besloten heb mijn studieschuld toch zo snel mogelijk terug te betalen. Er staat nu nog een verkooporder in en als die verwerkt wordt heb ik nog maar 1000 euro over. Oeps! Weer een financieel doel niet gehaald 😉

Ik ben tevreden

Van de vijf financiële doelen die ik mezelf in 2020 had gesteld heb ik er dus maar 1,5 gehaald. En dat voelt eigenlijk helemaal prima. Het kwam door de omstandigheden, het kwam door voortschrijdend inzicht, het kwam door het heroverwegen van onze prioriteiten. Dat kan, dat hoort erbij, en het voelt heerlijk om onszelf de ruimte te gunnen om op basis daarvan onze plannen aan te passen.

Langzaam maar zeker lukt het wel om de touwtjes wat te laten vieren. Iets minder krampachtig bezig te zijn met onze financiën. Het gaat goed, we kunnen veel sparen, over vijf maanden is mijn studieschuld als alles goed gaat helemaal weg, we hebben een nette buffer. Wat wil een mens nog meer? Ik ben trots op mezelf 😀

En ik heb zin in kerst, dit jaar klein maar fijn. Fijne feestdagen allemaal, op naar een gezond(er) 2021!

VHNH Merry Christmas fijne feestdagen
Photo by Emin B on Unsplash

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

5 reacties

 • Geld Coach

  Jij ook hele fijne dagen en een beter 2021 wat betreft gezondheid gewenst!

  Gelukkig heb je de eerste spaardoelen ingeruild voor andere spaardoelen. Mooi dat je studieschuld bijna is afgelost!

 • Joelle

  Het leven is veranderlijk, dat hebben we afgelopen jaar wel gemerkt en zo kunnen je doelen ook gemakkelijk wijzigen. Slim om eerst je studieschuld af te betalen. Des te meer ruimte en vrijheid om daarna weer met volle kracht vooruit een ander doel na te steven.

  Fijne kerst en een beter 2021 gewenst!

 • Uitklokken

  Sja, als je iets zoals overspannenheid overkomt dan zijn die doelen ook even niet zo belangrijk, toch?
  Plannen zijn er ook om aan te passen, ik geloof niet zo in jaardoelen, er kan veel te veel gebeuren. Hoewel ik begin dit jaar ook wat goede voornemens had…

  • Van her naar HOT

   Helemaal mee eens hoor, goed dat je het zegt! Ik vind jaardoelen zelf wel fijn, niet zozeer om krampachtig aan vast te houden als om wat richting te geven. Of om achteraf op terug te kijken en te denken, ha, interessant… 😉