VHNH erfenis erven geld
Algemeen,  Relaties

Erfenis gekregen, en nu?

Onlangs hebben wij een erfenis ontvangen uit mijn familie. Een nogal dubbele situatie, want de aanleiding is natuurlijk verdrietig: het overlijden van een familielid. Tegelijkertijd kan een erfenis een welkome aanvulling voor de portemonnee zijn, misschien zelfs onverwachts (zoals bij ons het geval). Maar hoe ga je om met zo’n geschenk, en waar moet je rekening mee houden?

Wij waren niet voor het overlijden op de hoogte van deze erfenis, dus het kwam echt als een financiële meevaller. Een cadeau. Maar wat doe je met zo’n gift? De diehard FIRE-aanhangers zullen natuurlijk direct roepen sparen, beleggen of op een andere manier investeren in de toekomst. Daar ben ik het maar voor een deel mee eens.

Verleden, heden en toekomst

Aan de ene kant is het natuurlijk mooi om met geld dat je van een dierbare hebt gekregen je toekomst wat rooskleuriger (of vuriger) te maken. Dat is zeker ook een goede besteding van het geld en vooral heel verstandig. Het hangt er ook vanaf hoeveel je hebt geërfd. Gaat het om een paar honderd euro, dan maak je waarschijnlijk andere keuzes dan bij honderdduizend euro.

Van een substantieel bedrag zou ik zeker een groot deel zo besteden dat je er niet alleen nu, maar zeker ook op de lange termijn de vruchten van plukt. Of dat nou is door je huis af te lossen, een droom te verwezenlijken, of te investeren in aandelen en de huizenmarkt. Zelf zou ik wel ook een klein deel uitgeven aan leuke dingen. Iets waar je blij van wordt, liefst waar je ook een mooie herinnering aan overhoud. Die herinnering heb je dan te danken aan je dierbare – ik vind dat wel een fijn idee.

Nu én later happy

Het bedrag dat wij kregen was meer dan een paar honderd euro, maar veel minder dan €100.000. Genoeg om wel verstandig mee om te moeten gaan, vind ik, maar waar je ook een deel aan “nu” uit kunt geven. €5000 bleken we te krijgen. Lang niet genoeg om ons droomhuis van te kopen, meer dan genoeg om ons net weer een stukje vooruit te helpen.

Ik kan me voorstellen dat je benieuwd bent hoe wij die €5000 dan willen besteden. Hieronder heb ik een globaal overzichtje gemaakt, de bedragen heb ik afgerond voor het gemak.

Onze verdeling
Buffers aanvullen 3200
Reizen 800
Huis en samenwonen 1000
Totaal 5000

Het grootste deel, bijna 2/3e, gaat linea recta naar onze buffers. Hierdoor zit die van mij ineens vol – wooohooo! Heel bizar om nu ineens niet alleen mijn doel voor dit jaar, maar ook mijn streefdoel bereikt te hebben. Zonder er zelf iets voor te doen… Gek, maar echt wel fijn! Dit maakt ook weer geld vrij om verder vooruit te kijken dit jaar. Misschien dat ik meer ga beleggen, misschien dat ik meer opzij ga zetten voor een volgend huis. Daar ben ik nog niet helemaal over uit.

Naast de reizen naar Marokko en de droomreis naar Amerika is er dus ook een onverwachtse wintersportvakantie bijgekomen dit jaar. Een duwtje in de rug voor de vakantiespaarpot kan dus geen kwaad. Reizen is in mijn familie een populaire bezigheid, dus dit vond ik een perfecte leuke, niet-noodzakelijke besteding van een stukje van de erfenis. Daar hou ik herinneringen aan over die me ook altijd aan mijn familie zullen doen denken. Dat voelt toch anders dan het gevoel dat mijn buffer bij me oproept, hoe prettig het ook is om die te hebben 😉

Goed geregeld

Tot slot nog een superpraktische besteding voor het laatste 1/5e deel: ons huis nog een stukje opknappen (de keuken afwerken en nieuwe planken voor een deel van onze plantenverzameling, plus wat kleine klusjes) en eindelijk, eindelijk ons samenwonen ook op papier goed regelen. Dat wil zeggen, testamenten regelen (in ieder geval voor mij, vanwege ons huis) en misschien ook een samenlevingscontract.

Het lijken me rotklussen en ik heb geen idee hoe het allemaal precies moet. Meteen ook de reden dat we dat steeds voor ons uitschuiven, al wonen we nu al ruim 1,5 jaar samen… Oeps, hehe. Dit zijn ook de zaken die ik (volgens afspraak) meestal regel, dus het initiatief ligt enigszins bij mij. Zodra hier schot in zit neem ik jullie natuurlijk mee in mijn reis door de wondere wereld van notarissen en contracten met je partner!

Zo doen wij het dus, met een erfenis omgaan. Een stukje voor nu en een stukje voor later, dan heb je er het langst plezier van. Voor mij voelt deze keuze goed en respectvol naar mijn familie, dat vond ik ook erg belangrijk.

Even opletten

Voor ik afsluit wil ik nog graag zeggen dat het belangrijk is om goed op te blijven letten als je een erfenis mag ontvangen. Er kunnen ook schulden zijn bijvoorbeeld. Heb je dat vermoeden dan kun je een erfenis beneficiair aanvaarden. Dat houdt in dat je de erfenis aanvaard, onder het voorbehoud dat er wel meer bezittingen dan schulden overblijven.

Lastige daarmee kan weer zijn dat als je aan bepaalde bezitten gehecht bent, je daar ook geen aanspraak meer op maakt als de erfenis negatief is. In zulke gevallen zou ik me dus goed laten informeren over hoe en wat en wat verstandig is.

En dan nog de belastingdienst

Als de erfenis wel positief is moet je er nog aan denken dat je misschien erfbelasting moet betalen. In ons geval was dat niet zo, dus dat maakte de situatie een stuk makkelijker. Voor 2019 geldt bijv. dat je als kind of kleinkind tot €20.616 mag erven zonder daar belasting over te hoeven betalen. Partners mogen tot €650.913 (erf)belastingvrij erven. (Vermogensbelasting is weer wat anders, dat moet je potentieel ook/wel betalen).

Siblings mogen bijvoorbeeld maar €2.173 erven zonder erfbelasting te betalen. Voor legaten (waarin een specifiek bedrag of bezit wordt nagelaten aan iemand) gelden dezelfde richtbedragen. Hier vind je een rekenhulp van de belastingdienst om uit te rekenen hoeveel procent belasting je betaalt, een overzicht waaruit ik bovenstaande bedragen heb gehaald kun je zo op de site van de belastingdienst vinden.

Het kan vervelend zijn om hier allemaal over na te moeten denken vlak nadat een dierbare overleden is. Toch is het wel belangrijk om even bij stil te staan, zodat je later niet voor een vervelende verrassing komt te staan. Dan blijft die erfenis een geschenk, in plaats van een kopzorg, en kan je ‘m gewoon op een passende manier gebruiken.

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

5 reacties

 • Audrey

  Mooie verdeling heb je gemaakt! Het lijkt mij ook heel dubbel. Ik weet dat we met alle neven en nichten ook de erfgenamen zijn van een oom en tante zonder kinderen. Ik denk dat ik dan een start zou willen maken met beleggen, een deel in de hypotheek zou stoppen en een klein percentage (bijvoorbeeld 5/10%) aan wat voor nu zou besteden. Hoewel een extra hypotheekaflossing natuurlijk zorgt voor elke maand extra geld overhouden.

  • Van her naar HOT

   Lastig is dat he, er zijn zoveel “juiste” opties. Scheelt wel dat je nooit a la minute hoeft te beslissen, dat lijkt me helemaal moeilijk!

 • Natalie

  Dankzij deze complete informatie hoef ik bij het krijgen van een erfenis helemaal niet meer na te denken over bepaalde kwesties. Bedankt. Niet dat ik veel te erven verwacht, maar het is zo goed dat je ingaat op het ontvangen van een kleiner bedrag. Bij erfenissen denk je automatisch aan tonnen en onroerend goed, e.d. Eindelijk ben ik op de hoogte van hoeveel belastingvrij is en voor wie.

 • Ivan

  Ik herken me wel in het dubbele gevoel bij het krijgen van een erfenis. Mijn broer en ik hebben een huis geërfd. Dat hebben we verkocht. Maar voordat het zover was, leverde deze erfenis ons een hoop stress op, ook omdat we geen ervaring hadden met een dergelijke transactie. Het is uiteindelijk goed gekomen.

 • Saskia

  Ik heb het artikel doorgestuurd naar een vriend van mij. Die is door degene, voor wie hij mantelzorg pleegt, tot erfgenaam benoemd. Hij vindt dat maar een hoop stress en is bang schulden te erven. Hij was niet op de hoogte van accepteren onder voorbehoud.