VHNH week zonder geld money
Inspiratie,  Spenden

Een week zonder geld

Nou ja… zonder geld. Dat is onzin natuurlijk. Maar na een week zonder online bankieren (succesvol) en een week zonder lezen over geld (minder succesvol), is het tijd voor een week zonder geld. Vanaf vandaag mag ik een week lang niks uitgeven. Eitje toch?

Dat niet lezen over geld was dus niet zo’n succes. Deze week was sowieso minder, met wat verrassingen en moeizame discussies op werk, extra werken op zaterdag en daarnaast was ik nog niet weer helemaal fit na mijn minigriepje van twee weken geleden. Allemaal dingen waardoor ik het normaal gesproken wel lekker vind om weg te kruipen met wat (financiële) blogs.

Tegelijkertijd moet ik toegeven dat het acute gevoel dat ik het niet goed genoeg doe wél uitbleef. Terwijl ik met mijn vriend – toevallig – wel een aantal gesprekken heb gevoerd over onze lange termijndoelen, hoeveel we willen sparen (waarover later deze week meer), enzovoorts. Ook dat maakt wel dat ik me afvraag waar we goed aan doen, alleen komt dat gevoel volledig voort uit over onze eigen situatie nadenken en alleen met onszelf vergelijken. Dat scheelt wel!

Money, money, money

Deze week dus de volgende uitdaging: geen uitgaven. Enige uitzondering daarop is de verjaardag van mijn nichtje dit weekend. Haar wil ilk wel een cadeautje kunnen geven. Verder is al het spenden dus off limits. Geen koffie op werk, geen (personal finance) boeken, geen drankje bij de vrijdagmiddagborrel.

Ik ben benieuwd. Mijn budget geeft me vaak het benauwde gevoel dat ik niet(s) (genoeg) kan doen, dat ik beperkt ben. Hoe vergaat het me als ik letterlijk niks mag kopen? Aan de ene kant denk ik dat het bevrijdend is, omdat het de hele overweging wegneemt. Aan de andere kant gaat er deze week vást iets voorbij komen waardoor ik op de proef wordt gesteld. Mocht dat zo zijn dan zal ik het hier natuurlijk vastleggen.

En verder

Het niet lezen over geld geef ik op. Hoewel het op twee dagen (dinsdag en woensdag) na goed lukte vond ik het niet zo leuk. Persoonlijke financiën zijn inmiddels toch een beetje een hobby geworden. Daar besteed ik graag tijd aan. Bovendien merkte ik dat ik daardoor ook minder inspiratie had om hier te schrijven en dat vind ik zonde.

Wel wil ik meer bewust geldverhalen “consumeren”. En dus misschien ook beter het moment kiezen waarop ik lees. Als ik me al niet top voel kan ik misschien beter niet lezen over hoe een stel van midden twintig in 1,5 jaar tijd €80.000 bij elkaar schraapte (met hun bizar goedbetaalde banen en/of loterijwinst…). Daar ga ik me dan vast niet beter van voelen, terwijl het op een goed moment wél inspirerend kan zijn.

Aan het niet bankieren geef ik ook de brui. Dat lukte vorige week al niet en is gewoon niet praktisch. Ik ben veel met geld bezig en wil dan ook dingen kunnen checken en regelen. Dat hoeft niet de hele dag door en ook niet zes keer per dag, dus daar blijf ik wel aan werken. Bankieren met mate 😉

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

7 reacties

 • Maris | Moneyzz.nl

  Leuk! Ik ben benieuwd hoe dit je gaat bevallen, zo te lezen ben je namelijk juist gewend om door de weken heen veel kleine uitgaven te doen (ja wat is veel, voor mij alles, want dat soort dingen doe ik zelf eigenlijk nooit).
  Wat dat betreft ben ik dan wellicht weer juist wat saai qua uitgaven! Hoewel ik vandaag dan wel 2 musical kaartjes kocht voor mijn verjaardag alvast (oktober pas), maar het ging me iets te hard met goede plekken in de zaal dat ik besloot om niet langer te wachten! Aangezien ik volgende week al mijn salaris krijg, vond ik dat wel kunnen 😉

  Slimme zet ook van je om geen blogs te gaan lezen op het moment dat je niet helemaal happy bent. Kan me voorstellen dat dat inderdaad averechts kan werken. Inloggen op de app van mijn bank doe ik normaal gesproken hoogstens 2x per dag, waarvan 1x zodra ik wakker word. Tenzij ik natuurlijk iets betaal via iDeal zoals nu die musical kaartjes. Maar dan moet ’t wel, anders betaald het zo lastig 😛
  Goed bezig!

  • Van her naar HOT

   Toevallig zat ik gisteren eens naar mijn recente bol.com-bestellingen te kijken en dat viel me toch wel tegen! Bijna elke maand wel een of twee bestellingen, al zitten daar ook cadeautjes tussen. Toch meer dan ik dacht in ieder geval…
   Leuk van de musical! Zonde om inderdaad langer te wachten, zeker als het voor je verjaardag is, dan is een mooie plek wel leuk 🙂
   Dat afrekenen was dus in de eerste week van mei (met de niet bankieren challenge) wel een ding, dat ging ineens niet. Heel interessant om te merken hoe afhankelijk je daar dan van kan zijn! Dat maakte het ook meteen wel het lastigst om die challenge vol te houden, haha.

   • Maris | Moneyzz.nl

    Aha, budgetteer je dan geen verjaardaggeld? Ik heb het geluk dat ik weinig verjaardagen heb in mijn omgeving. Deels omdat mensen ver weg wonen waardoor ik hun verjaardag niet meemaak en deels omdat mensen hun verjaardag niet vieren.
    Kleine uitgaven kunnen heel verrassend uit de hoek komen wanneer je ze optelt!
    Ja precies, nu al zin in! Haha ja snap ik! Is even wennen het is zo een gewoonte om met online bankieren af te rekenen tegenwoordig, hier net zo! Is gewoon super handig.