VHNH week zonder bankieren app
Algemeen

Een week zonder app

Vorige week schreef ik al over de tegenstrijdige gevoelens die ik rondom geld ervaar. En dat ik daar iets aan wil gaan doen. Vanaf vandaag is het zover en ik begin meteen met een – voor mij – grote: de bankieren app.

We bankieren met z’n allen steeds meer online, op zich een heel fijne ontwikkeling, want ineens is de ING voor mij bijna 24/7 toegankelijk. Voor sommige mensen is dat een probleem omdat niet zo thuis zijn op het internet en offline bankieren juist minder toegankelijk wordt. In België, maar zeker ook in Nederland.

Voor mij is het om een andere reden een probleem. Ik kan nu namelijk 24/7 met geld bezig zijn. Alleen als de app onderhouden wordt of ik om vage redenen geen internet heb (lees: bijna nooit) moet ik even wachten. Ook ’s nachts en in het weekend gaat het door, al duren de transacties nu wel langer. Heel binnenkort is zelfs dat verleden tijd en gaan alle overboekingen bijna instantly.

Altijd aan

Waarom is dat een probleem? Ik heb nu altijd een up to date overzicht van mijn financiën, dat is toch juist fijn?

Ja en nee. Ik was al nooit iemand die wekenlang niet mijn internetbankierenomgeving (galgjewoord!) opende, maar sinds ik bewuster met geld bezig ben zit het wel heel veel in mijn hoofd. Eerst was dat nog omdat ik arme student/falend ZZP’er was. Toen was het nog ergens goed voor, soort van – naast alleen maar stress opleveren.

Inmiddels heb ik mijn zaken beter op orde en hoef ik in principe die rigide controle niet meer te houden. Een week niet op mijn app kijken (of de internetomgeving) zal niet het einde der tijden inluiden. Omdat ik overzicht heb zal ik zelfs prima kunnen inschatten of ik een uitgave nog wel of niet kan doen en wat er dan overblijft.

En zelfs als ik een keer net iets meer dan gepland uitgeef is er geen man overboord.

Zorgeloos zijn

Een van de belangrijkste redenen om mijn geldzaken om te gooien was mijn wens om financieel zorgeloos te zijn. Dat wil zeggen, genoeg geld hebben om af een toe een terrasje te pakken, elk jaar op vakantie te kunnen en als de bank versleten is een nieuwe te kunnen kopen. Zonder wakker te hoeven liggen van waar dat van betaald gaat worden.

Geen zorgen dus, omdat er genoeg is. Genoeg om comfortabel van te kunnen leven.

Genoeg is er al, eigenlijk, als ik er over nadenk. Mijn vriend en ik hebben het prima. We kunnen sparen voor een ontzettend gave reis door Amerika en voor een nieuw huis. Vrienden en families kunnen we een cadeau geven voor hun verjaardag en dan kunnen we ook nog de hele maand lekker koken. We kunnen soms een drankje buiten de deur doen en soms een speciaalbiertje meenemen voor thuis. Ik kan kleren kopen (al zou dat altijd meer mogen… maar ik doe mijn best!), boeken, kaartjes voor Avengers: Endgame (loved it 3000). Wat wil een mens nog meer?

Een week niet bankieren

Nou, niet zo obsessief met die app bezig zijn dus. Ik ben redelijk neurotisch aangelegd en de toegankelijkheid van informatie over mijn geld doet me niet altijd goed. Vandaar dus een week geen app. Niet alleen ING, ook Moneyou en LeasePlan Bank moeten eraan geloven. Zowel op mijn telefoon als laptop ga ik ze een week niet openen.

Enige uitzondering maak ik vandaag voor DeGiro. Daar heb ik nu namelijk twee doorlopende orders uitstaan (want ik heb ze dit weekend uitgezet…) en i.v.m. de transactiekosten is het belangrijk dat die wel nog binnen April verwerkt worden. Een klein beetje valsspelen, ja. Vanaf morgen mag ook die niet, want beleggen, bankieren, het ligt toch dicht bij elkaar. In ieder geval voor mijn stressniveaus.

We gaan kijken hoe ik het er vanaf breng. Einde van de week zal ik mijn eerlijke verslag met jullie delen. Wish me luck!

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

2 reacties