VHNH shoppen kleding geld impulsaankoop
Spenden

Een week aan impulsen, wat is de schade?

Misschien was deze week een beetje saai. Of is een week gewoon te kort om het echt goed bij te houden. Toch had ik een aantal keer wel de neiging om geld uit te geven, al was die makkelijk te onderdrukken. Hier een lijstje van verleidingen én of ik ze heb kunnen weerstaan.

Vorige week stelde ik mezelf als doel een week lang geen impulsieve uitgaven te doen. Als ik wel zo’n impulsaankoop voelde aankomen ging ik bijhouden wat het was en waarom ik op dat moment die drang voelde. Ondanks dat een week erg kort is om echt inzichten op te doen, neem ik er wel drie dingen uit mee.

De lijst

 • Concertkaartje (€21) – ja
 • Nieuwe BH’s (€20-60) – nee…
 • Schoenen (€90) – ja
 • Barbecue (€5 want gezamenlijke uitgave, totaal €10 dus) – nee 🙂

De schoenen staan schuingedrukt omdat ik daar niet echt op het punt stond iets te kopen. Ik was vooral even aan het kijken en overwoog ongeveer drie minuten of ik ze echt wilde, daarna besloot ik al dat het toch niet mijn ding was. Maar goed, ik speelde even met de gedachte, dus ze staan toch op de lijst.

Het concertkaartje overweeg ik nog steeds, omdat dit een muzikant is die ik al lang graag wil zien optreden. Omdat het concert pas in november is kan ik hier nog wel even over nadenken. Voor het geld zou ik het niet laten in ieder geval.

De BH’s heb ik (meer dan 24 uur later) wel gekocht. Ik kwam in de verleiding omdat ik nieuwe nodig heb, dus dat was ook niet heel verrassend. Na wat vergelijkend warenonderzoek en met een zetje in de rug van een plotselinge kortingsactie heb ik er dus een aantal besteld. Hier was het dus wel echt een voordeel dat ik ze niet meteen kocht, want dan had ik die korting niet gehad.

Zaterdagavond hebben we heerlijk gebarbecued op onze nieuwe BBQ. We hebben het er al vaker keren over gehad om er een te kopen (want beiden fan van), kwamen op zaterdag een actie bij de LIDL tegen en besloten uiteindelijk gewoon lekker via Marktplaats een tweedehandsje te scoren voor €10. We hebben onze aankoop overwogen, gedaan, opgehaald en alle andere BBQ-benodigdheden (tang, houtskool/briketten, aanmaakspul, eten) gescoord, allemaal binnen een dag. Geen 24u bedenktijd, oh nee! Soms moet je dingen ook gewoon doen 😉

Mijn conclusies

 • Bij grote aankopen vind ik het veel makkelijker om rationeel te beargumenteren waarom ik ze niet moet doen. De schoenen waar ik naar aan het kijken was nam ik niet echt serieus in overweging. Het was gewoon een soort window shopping, kijken zonder echt iets te willen kopen. Ik heb geen nieuwe schoenen nodig en vond ze toch niet geweldig – prima dus om ze links te laten liggen.
 • Kleine uitgaven daarentegen… Zo’n concertkaartje? Dat had ik vorig jaar nog zonder er twee keer over na te denken gekocht. Het is maar 20 euro, wat is het probleem? “Gelukkig” valt dit inmiddels in een categorie waar ik beter oplet, nadat ik een aantal keer kaartjes met verlies heb doorverkocht of zelfs helemaal niet heb gebruikt. Het is nou eenmaal lastig inschatten waar je over een half jaar zin in hebt.
 • Dingen die al langer in mijn hoofd zitten kan ik heel moeilijk weerstaan. Nieuw ondergoed kopen kan ik bijvoorbeeld eindeloos uitstellen, maar als ik er dan geld aan ga uitgeven, dan in een keer ook meteen een hoop. Tel daar de acties en kortingen en dat soort ongein bij op en dan heb je wel echt een van mijn valkuilen te pakken.

En als bonus:

 • Heel precies bijhouden waarom ik doe wat ik doe en koop wat ik koop (of niet) is niet mijn ding. Saaaaaaaaai. Vandaar dus geen prachtig lijstje met al mijn gedachten en gevoelens ten tijde van de bijna-aankopen. Kon me niet genoeg boeien en daarvoor was ik er niet bewust genoeg mee bezig. Sorry! (maar niet echt)

En nu?

Ben ik van mijn gevoel van schaarste genezen?

Nope.

Heb ik wat geleerd van deze maand?

Zeker!

Al mijn gedachten over de afgelopen maand verzamel ik deze week nog in een post. Inclusief mijn vervolgstappen. Dus, stay tuned, er komt weer interessante(re) content aan!

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

5 reacties

 • Stella

  Hoi, leuk om te lezen dat je toch een aantal dingen heb laten liggen én je uitleg waarom je andere dingen wel hebt gekocht vind ik heel plausibel. Ik heb iedere drie jaar een zogenaamd bespaarjaar. Dan koop ik niets op het gebied van kleding en schoenen en tassen en andere persoonlijke spullen. Doordat ik dit al een aantal keren heb gedaan heb ik het impulsief kopen van spullen afgeleerd. Na mijn eerste jaar niets kopen had ik verwacht dat ik ‘helemaal los’ zou gaan wanneer het weer ‘mocht’. Niets was minder waar! Ik dacht juist heel goed na over alle aankopen die ik deed. Het is niet voor iedereen iets, maar zeker het proberen waard. Ik ben er ooit mee begonnen door eerst een maand (oktober , buy nothing new month) niets te kopen. Dat beviel me goed en toen ben ik steeds een maand langer doorgegaan tot ik er een jaar op had zitten. Nu gaat het per kalenderjaar. Groet Stella

  • Van her naar HOT

   Wow Stella, wat tof! Knap dat dat je een heel jaar lukt, dat lijkt me echt moeilijk… zeker in het begin. Ik moet bekennen dat ik zo’n maand niks kopen al niet te doen vond stiekem. Al wil ik dat zeker nog een keer proberen, want een maand moet toch kunnen. Hoe ben je bij de keuze gekomen om het eens per drie jaar te doen?

   • Stella

    Ik kwam erachter dat ik veel kleding in de kast had hangen en maar een klein deel daarvan regelmatig aanhad. Andere kledingstukken minder vaak, of zelfs helemaal niet. Ik ben begonnen met alles op soort in de kast te hangen en dan van rechts naar links alles (jasjes, rokken, broeken, jurken) minimaal één keer aan te doen én tevens te zoeken naar nog niet eerder geprobeerde combinaties. Na verloop van tijd kwam ik meer te weten over mijn eigen voorkeuren. Vervolgens ben ik steeds (ongeveer) per seizoen gaan schiften: houden of weggooien op basis van onder andere voorkeur en staat van het artikel. Na een jaar had ik nog steeds veel leuke kleding en schoenen, maar wel minder want flink opgeruimd. Doordat ik meer idee had over mijn eigen stijl (inmiddels ben ik 50+ dus ook minder bezig met trends en meer met wat bij mij past!) voor thuis en werk (ik heb een verantwoordelijke baan die nette kleding vereist) kon ik veel makkelijker bepalen wat ik wel en ook zeker niet meer moest kopen. Na drie jaar ‘normaal’ kopen is het dan wel weer een keer tijd voor zo’n schifting. Het is geen wet, het zou ook best een keer kunnen voorkomen dat ik het na vier jaar pas doe, maar nu heb ik er weer een in de planning voor 2021. En nee…. ik koop me vooraf niet helemaal suf ;-)! Ik geef mezelf overigens een ‘wild card’ van 250 euro voor iets onverwachts waar ik niet mee kan wachten. Tot nu toe heb ik die nog niet (helemaal) ingezet maar wel een keer een nieuwe regenjas gekocht omdat de mijne gescheurd was toen ik aan iets bleef haken.

    • Van her naar HOT

     Dat is een goed punt wat je noemt, dat je eigen stijl vinden en daarin comfortabel zijn hier heel erg bij helpt. Ik heb al vaker gedacht dat ik daar eens naar moet kijken, misschien wordt het tijd om dat ook echt te gaan doen 🙂 Slim van die wildcard ook, dat lijkt mij namelijk heel lastig als je echt helemaal niks mag uitgeven van jezelf. Het begint wel steeds interessanter te klinken om op zijn minst een keer een maand zoiets te doen, leuk!

     • Stella

      In oktober is het wereldwijde Buy Nothing New Month. Er zijn dan op diverse websites tips te vinden. Nog genoeg tijd om je mentaal voor te bereiden en misschien kijk je er tegen die tijd wel naar uit! Nogmaals, je moet het leuk vinden, het moet geen moeten zijn, maar juist een kick geven anders is het gedoemd te mislukken. En dat is nu juist waar je een rotgevoel van krijgt!