VHNH schaarste personal finance schuldgevoel
Algemeen,  Spenden

Een gevoel van schaarste

Eigenlijk vind ik dat ik meer zou moeten sparen. Zou kunnen, vooral. Als ik naar anderen kijk, die elke maand vrijwel niets aan zichzelf uitgeven en daardoor honderden euro’s kunnen wegzetten, krijg ik weleens het gevoel dat ik “faal”. Alsof ik personal finance niet goed genoeg doe.

Tegelijkertijd ervaar ik vaak een gevoel van schaarste. Regelmatig heb ik het gevoel dat ik erg moet oppassen, dat ik twijfel over uitgaven of me er schuldig over voel – niet omdat ik niet blij ben met de uitgave, maar omdat het uitgegeven is. Ik wil bepaalde dingen, omdat ik ze leuk vind of er plezier aan beleef, maar voel constant de druk om ze niet te willen.

Aan de ene kant vind ik €250 – mijn vrije budget – helemaal niet weinig en toch ervaar ik aan de andere kant heel erg een gevoel van schaarste, waardoor ik vaak juist meer ga uitgeven. En dan krijg ik dus dat schuldgevoel, wat niet constructief is en ook niet echt ergens op slaat. Ik hoef toch aan niemand anders dan mezelf verantwoording af te leggen?

Bijhouden, loslaten, kop in het zand – help!?

In augustus vorig jaar begon ik met mijn uitgaven maandelijks bijhouden. Dat heb ik een paar maanden gedaan en toen deed ik het ineens niet meer en ben ik ermee gestopt. Wat me opviel?

 • Aan het begin van de maand lijd ik zeker aan de overmoed van, ‘Yay, nieuw geld! Ik kan alles kopen!’ waardoor mijn uitgaven dan relatief hoog liggen
 • Bijna elke maand liggen mijn uitgaven tegen de €300, wat toevallig uitkwam doordat ik steeds ergens wel wat extra kreeg.
 • Er waren maar weinig uitgaven waar ik later niet meer helemaal achter stond en het enige waar ik echt spijt van had was een boete voor te hard rijden (niet dat dat bewust ging, maar toch).

Als ik dat zo zie, dan vind ik hoe ik met geld omga dus eigenlijk prima. Maar zo voelt het vaak niet. Waar gaat het dan mis? Zit het ‘m toch in het budget dat ik aanhoud, waardoor er altijd een limiet op de loer ligt? In het vergelijken met anderen? Het bijhouden van mijn uitgaven waardoor ik er vaak mee bezig ben? Het bijhouden van deze blog?

Leren door te experimenteren

Ik weet het niet, maar ik wil er wel achter komen. Dit gevoel alsof mijn geld niet van mij is werkt niet. In mei (beter gezegd, vanaf vandaag: salarisdag) wil ik dus gaan experimenteren met hoe ik dingen aanpak. Concreet heb ik het nog niet gemaakt. Een aantal van de ideeen waarmee ik nu rondloop zijn: mijn bankierenapp verbannen, mijn uitgaven wel weer bij gaan houden, juist uitgeven wat ik wil zonder continu mijn budget in de gaten te houden, mezelf maar €100 geven en kijken hoe het daarmee gaat, …?

Uiteraard zal ik er hier het een en ander over bijhouden. Voor dat zover is ben ik nog benieuwd hoe jullie met dit gevoel omgaan (als je het hebt). Hebben jullie tips? Iets wat jullie geholpen heeft het willen uitgeven los te laten?

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

10 reacties

 • Flow

  Wat een verfrissing om te lezen! En zeker herkenbaar. Ik heb ook heel erg moeten wennen aan een nieuwe weg in personal finance. Goed dat je gaat experimenteren, ben benieuwd wat eruit komt!

  • Van her naar HOT

   Fijn dat ik niet de enige ben! Soms voelt het heel erg alsof het anderen een stuk makkelijker afgaat. Vandaar ook dat ik het graag wil delen 😊

  • Van her naar HOT

   Daar moet ik inderdaad een balans in gaan vinden – niet zozeer qua acties, maar wel hoe ik erover denk.

 • Maris | Moneyzz.nl

  Leuk, ik ben benieuwd naar je artikelen hierover die nog komen gaan!
  Al het geld wat ik extra/ onverwacht ontvang spaar ik altijd. Dan gaat het sparen extra hard. En wellicht kun je een bedrag bepalen wat je wilt sparen (wat hoger is dan wat je nu spaart) dat je je er dan beter over voelt. Je kunt ook je budget omlaag doen naar 175 of 150 in plaats van gelijk honderd. Van 250 naar 100 is gelijk meer dan de helft minder. Maar ik ben benieuwd naar hoe je alles aan gaat pakken en wat voor jou goed gaat werken!

  • Van her naar HOT

   Ja, terugbrengen naar 100 zou ook echt alleen nu als experiment zijn (tenzij het geweldig bevalt, haha). Meer omdat dat ook prima zou moeten kunnen en als dat lukt, dan is (iets) meer dus ook gewoon voldoende. Ik wil morgen gaan beginnen, maar ik moet nog even verzinnen wat ik nou eigenlijk wil gaan proberen…

 • DutchRN

  Misschien is het goed om te bedenken waarom je wil sparen. Financiële onafhankelijkheid? Minder werken? Ander werk? Auto? Andere woning?
  Ik spaar een vast bedrag iedere maand, en alles wat extra is. Bijv 13e maand, extra dienst gedraaid. Omdat ik eerst spaar, vind ik dat wat er over is uitgegeven kan worden, aan vaste lasten en ook aan alle andere dingen.
  Mijn doel van sparen is om hypotheek vrij te zijn en hierdoor minder kwetsbaar als er tegenslag is in het leven.
  En ik wil niet emotioneel afhankelijk zijn van geld, dus ik geef structureel geld weg aan een goed doel wat ik belangrijk vind. Succes met het ontdekken wat voor jou werkt.

 • Van her naar HOT

  Bedankt! Ik spaar niet helemaal een vast bedrag, maar begin daar wel mee elke maand. We sparen al voor een nieuwe woning en daarnaast spaar ik zelf nu niet voor “de toekomst” (wel beleggen) i.v.m. grote reis die we gaan maken. Ik hoef dus ook eigenlijk niet meer te sparen dan ik nu doe, alleen heb ik toch het gevoel dat ik het nog niet goed genoeg doe (langs welke meetlat ik dat bekijk, geen idee). Hopelijk gaat het me lukken er deze maand wat meer vrede mee te krijgen 🙂

 • Titi

  Ik hou alle uitgaven netjes bij, ondertussen al meer dan 2 jaar. Ik weet nu dus precies wat er uit gaat en wanneer.
  Wat er in komt is heel erg variabel bij ons, dus ik schrijf het wel op in mn kasboek, maar budgetteren daar doe ik niet aan.
  Ik zet wel elke maand aan het begin wat geld op mn spaarrekening, in functie van de uitgaven van die maand. Vaak haal ik hier halfweg de maand wel terug een beetje af, maar er blijft ook altijd wel een beetje staan, dus langzaam maar zeker groeit dat gespaarde bedrag ook wel 😊
  Wij zijn tegelijk ook aan het proberen te minimaliseren, en nog veel meer bewust aan het kopen (of niet) plastiekvrij en ecologisch dragen wij hoog in het vaandel hier, want waar er maar 1 van is daar moet je zorg voor dragen….

  • Van her naar HOT

   Goed bezig, zeker met het minimaliseren/consuminderen! Dat is natuurlijk ook nog een overweging, naast alle persoonlijke: bijdragen aan het milieu en de toekomst voor iedereen.