VHNH doelen sparen bouwen
Algemeen

Doelen: hoe gaat het daarmee?

Rond het begin van het jaar stel ik de laatste jaren doelen op. Persoonlijke doelen, dingen die ik qua werk wil bereiken en sinds ik geld ineens mega interessant vind, ook financiële. Die van 2018 kan je hier terugvinden en die voor dit jaar zijn hier te lezen. Nu er alweer ruim drie maanden voorbij zijn leek het me wel aardig om eens te kijken hoe ik ervoor sta. Spoiler: er is al een doel gesneuveld!

Buffer

Door de erfenis die wij begin dit jaar kregen kon ik ineens mijn buffer aanvullen tot €5000. Mijn minimale doelbedrag was €4000 voor dit jaar, met als streefdoel nog duizend extra. Die kan ik in ieder geval afstrepen! Daardoor gaat het met het sparen ook heel vlot, zonder dat ik er zelf echt veel voor heb hoeven doen. Dit jaar is mijn savings rate bijvoorbeeld een stuk lager, rond de 25%. Niet helemaal mijn eigen verdienste dus…

Buffer: 5000/5000

Vakanties

Van de vakanties zitten er inmiddels twee alweer op. Toen ik mijn doelen opschreef dacht ik dat het er ook maar twee zouden zijn, maar daar kwam nog een onverwachte wintersport bij. Marokko en de wintersport zitten er alweer op (ze waren super, maar lijken alweer een hele tijd geleden… jammer!). Daar heb ik bij elkaar uiteindelijk ongeveer €1800 aan uitgegeven, waarvan €250 voor wintersportkleding die ik gelukkig vaker kan dragen. Hoewel het dus een stuk meer was dan de €800 die ik dacht uit te geven in maart, kon ik het wel allemaal van spaargeld betalen. Dat betekende wel dat ik de eerste maanden van het jaar wat minder had om “zomaar” uit te geven, maar het was het waard 🙂

Blijft de Amerikareis nog over. Daarvan hebben we besloten om er vier in plaats van drie weken van te maken, onder het mom van, ‘als je het doet, doe het dan goed’. Vandaar ook dat mijn streefbedrag nu op €4000 staat en ik in ieder geval €3500 gespaard wil hebben. Een boel geld, maar dat is ook omdat ik misschien iets meer van de reis ga betalen dan mijn vriend. Hij is momenteel op zoek is naar nieuw werk en heeft dus even een stuk minder inkomen om van te sparen. Voor mij staat de spaarteller nu op €1450. Mijn vakantiegeld van dit jaar zal o.a. hierheen gaan.

Vakanties: 3250/5200 (streef: €5800)

Oorspronkelijk doelbedrag: €3800 (streef: €4200)

Telefoon

Voor een nieuwe telefoon heb ik nu €275 gespaard. Niet heel spannend verder. Ik twijfel nog of ik weer voor een iPhone ga of toch weer terugga naar Android, dat is wel het meest interessante wat ik hierover kan zeggen.

Telefoon: 275/750

DUO aflossen

Eh, ja, aflossen… Van mijn studieschuld. Dat doe ik dus niet meer, heb ik besloten. Vanwege de ontzettend lage rente, die voor mij tot in ieder geval 2020 vaststaat, is het niet handig om DUO meer terug te betalen dan ik hoef. Dit is dus het gesneuvelde doel en daar heb ik helemaal vrede mee.

Beleggen

Met beleggen gaat het goed! Ik sta lekker in het groen, ruim €60, waardoor ik de €1000 nu voorbij ben (whoohoo!). Met het inleggen gaat het ook goed, tot nu toe heb ik dit jaar ruim €400 bijgelegd. Die €1000 voor het jaar gaat zeker lukken. Benieuwd naar hoe ik het beleggen aanpak? Lees hier meer.

DeGiro: 425/1000

Totaal: 6150/9150

En als ik die erfenis weglaat dan zou ik nu op €3150 zitten. Ook een bizar bedrag. Echt, als je me 1,5 jaar geleden had verteld dat ik zoveel geld in een paar maanden zou kunnen sparen (of opzij zetten voor vakanties) dan had ik je nooit geloofd. Zelfs niet als daar een kleine werkbonus en teruggave van vooruit betaald eigen risico bij zaten. En toch is het zo. Toont maar weer aan dat als je een boel kleine stapjes zet, je echt een heel eind kan komen.

Stellen jullie jaardoelen op? En evalueren jullie die tussentijds weleens?

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

3 reacties

  • dertigermetkids

    Ja ik stel doelen op. Dit jaar niet zo veel of spannend. Veel is afwachten omdat mijn inkomen erg onzeker is na juli ivm veranderingen in mn opvang (2 kindjes worden 4 dus minder uren). Afwachten wat er nog op mn pad komt of genieten van iets minder werken? Verder gaat t erg goed met de doelen. Duo wil ik juist helemaal aflossen dit jaar zodat we dat bedrag maandelijks extra kunnen inleggen bij binck zonder dat de maandelijkse lasten stijgen.. Qua sparen gaat t goed. In februari zonnepanelen gekocht, dit bedrag is over 3 maanden alweer aangevuld. Bizar hoe snel dat gaat. Als er geen gekke uitgaven komen wordt dit een prima financieel jaar. Niet bijzonder positief door de zonnepanelen etc maar prima ls in een lichte stijging en dat terwijl we flinke uitgaven hebben gedaan. Erg tevreden dus!

  • Maris | Moneyzz.nl

    Ja zeker stel ik jaardoelen op, vorig jaar mee begonnen en dit jaar mee door gegaan omdat het vorig jaar goed beviel. Leuk om te lezen hoe ver je nu bent met je doelen!
    En wat fijn dat je al 1 doel afgestreept hebt inmiddels. Tussendoor evalueren doe ik door te kijken per maand hoe het ervoor staat. Al ben ik nu op zich ook wel zo flexibel dat ik denk; als ik het eind van dit jaar niet gehaald heb dan pech. Maar dat komt ook omdat ik komende zomer ga verhuizen en daar veel geld kwijt ben aan klussen omdat het een klushuis is. Dus dan staan de overige doelen even wat meer op losse schroeven.