VHNH Total Money Makeover Dave Ramsey
Tips

Dave Ramsey’s Money Makeover – review & winactie

Dave Ramsey, wie in de personal finance wereld kent hem niet? De schreeuwerige Amerikaan, die te pas en te onpas zijn eigen werk en God aanprijst en creditcards haat. Inmiddels multimiljonair dankzij zijn queeste om mensen financieel op het rechte pad te houden, maar vroeger ook zelf twee keer failliet verklaard. Een interessante man!

Waarschijnlijk zijn bekendste boek is The Total Money Makeover, met als slogan, “If you will live like no else, later you can live like no one else.”* Vrij vertaald: Als je bereid bent om te leven als niemand anders, kan je later leven als niemand anders. In rijkdom en rust.

Dit is dus ook het boek dat ik, na maanden lezen, eindelijk uit heb. Dat heeft niks met het boek of mijn leessnelheid te maken, het is gewoon niet het soort boek dat je in een ruk uitleest. Hoewel het heel toegankelijk geschreven is, blijft het een “serieus” boek en geen lichte kost. Bovendien is het ook wel aardig om er iets van te onthouden en dan helpt aandachtig lezen.

De Baby Steps

Centraal in het boek staan de fameuze Baby Steps van Dave Ramsey. Van het aanleggen tot een noodgevallenpotje, via schulden afbetalen, beginnen met beleggen en aflossen, tot rijkdom opbouwen en geven (als in, anderen helpen).

Volg deze stappen en je total money makeover is bijna gegarandeerd, als ik Dave en alle testimonials mag geloven. Zo makkelijk is het natuurlijk niet en op zich is het boek daar redelijk eerlijk over. Je moet met “gazelle-intensiteit” focussen op je doel, anders lukt het niet. Dat betekent dus je creditcards verbannen en drie keer nadenken of je iets wel echt kunt betalen – in plaats van alleen of je het geld toevallig in je portemonnee hebt.

Of de stappen echt bewezen zijn, durf ik niet te zeggen. Wel denk ik dat ze bijna iedereen kunnen helpen om hun zaakjes op de rit te krijgen. Alleen al het spaarpotje voor noodgevallen is al een goed begin en meer dan veel mensen hebben. Schulden afbetalen, meer sparen, het zijn allemaal goede adviezen.

Daarbij wordt ook aandacht besteed aan het psychologische aspect; hoe blijf je gemotiveerd, wat zijn valkuilen, hoe krijg je momentum. Vandaar dat de schulden bijvoorbeeld van kleinste naar grootste afbetaald moeten worden, ongeacht de rente. Op die manier kan je op gang komen. Op basis van mijn eigen ervaringen sta ik hier helemaal achter, het psychologische en emotionele aspect van geld wordt te vaak onderschat.

Mythes en geldgoeroe’s

Er wordt ook redelijk wat aandacht besteed aan het ontkrachten van geldmythes, over kopen op afbetaling, leverage, geld lenen, enzovoorts. Dat vond ik een van de interessantste hoofdstukken, zelfs al stond er veel in dat voor Nederlanders (of beter gezegd, niet-Amerikanen) minder interessant is. Sommige “waarheden” over geld hoor je heel vaak en Dave tackelt een boel daarvan heel effectief.

Wat sowieso wel een grote kanttekening is: het boek is echt op de Amerikaanse markt en (schulden)cultuur toegespitst. Er zijn een aantal stukken die over pensioenen gaan – dat hele verhaal is voor ons eigenlijk niet interessant. Daarnaast is Dave ook nogal van het promoten van zijn eigen boeken en cursussen en wordt God er om de haverklap bijgehaald. Ik vond het allemaal niet heel storend, maar het valt wel op en is af en toe echt té. Heel Amerikaans 🙂

Wel moet ik zeggen dat dit boek waarschijnlijk het nuttigst is als je nog niet zo lang met je financiën bezig bent. Dave Ramsey is een slimme man die ontzettend veel weet over geld, maar ook hij kan maar een beperkt aantal wijsheden kwijt in zijn boek. Als je alles al op orde hebt en al een eind op weg bent zijn er interessantere informatiebronnen.

Tijd voor jouw Total Money Makeover?

Omdat mijn boekenkast al uitpuilt en de kans dat ik personal finance boeken twee keer lees klein is, geef ik ook deze weer weg. Wel een tweedehandsje dus, maar met veel plezier gelezen!

Lijkt het je leuk om dit boek te winnen? Deel dan in een reactie aan welk(e) boek/artikel/podcast/ interview/documentaire (noem het maar op) jij tot nu toe het meest hebt gehad als het op je financiën aankwam. Welk inzicht haalde je daaruit en hoe heeft dat ervoor gezorgd dat je (nog) beter met je geld omgaat? Uit alle reacties kies ik volgende week woensdag een winnaar, die het boek ontvangt. Iedereen wint wijsheid en inspiratie uit alle antwoorden 😉


* Rolt belachelijk slecht van de tong als je het mij vraagt. Waarom ze er niet gewoon even ’then’ tussen gezet hebben snap ik echt niet. Maar goed, het werkt blijkbaar.

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

10 reacties

 • Esther

  Er zijn veel leuke blogs over personal Finance, die je ken vast ook allemaal wel. Ik lees graag veel verschillende invalshoeken zodat ik voor mezelf een goede weg kan vinden. Een mooie blog die ik de afgelopen dag las was de laatste post van Noordse Eenvoud, een Nederlandse dame die in Scandinavië woont en schrijft over haar minimale en bewuste leefstijl. De blogpost gaat over het hebben van geld en het al dan niet nuttig zijn daarvan. Of kan je beter in het heden leven met minder werk/geld? Dit bracht ook zeker weer inzicht en een nieuwe dimensie aan mijn perspectief.
  Ik lees op blogs en mensen die ik volg op Instagram (vooral Amerikanen) en ben nu wel heel benieuwd naar het boek! Helaas heeft de bibliotheek het boek niet, dus zou het leuk vinden om je tweede-kansje te lezen en daarna weer door te geven.

 • Noa

  Je geld of je leven.. (nu gratis te downloaden, niet meer nieuw verkrijgbaar). Dat heeft voor mij echt mijn hele denkwereld totaal veranderd en ervoor gezorgd dat ik niet meer elke maand alles uitgaf, maar ging sparen. Uiteindelijk ook een deel van mijn hypotheek afgelost, waardoor ik nu, ondanks IVA (100% afgekeurd, levenslang) genoeg heb om van rond te komen met het hele gezin.

  • Van her naar HOT

   Noa, gefeliciteerd! Jij wint met je reactie het boek 🙂 Mooie inspiratiebron die je deelt en heel gaaf dat het lezen van dat boek jouw hele leven heeft veranderd.

   Zou je mij een mail willen sturen/via het contactformulier je adres achterlaten? Dan komt het boek z.s.m. jouw kant op!

 • Anita H.

  Ik kan geen specifieke boeken / blogs / artikelen / programma’s of wat dan ook benoemen. En ik ben weliswaar nogal van de impulsieve aankopen, maar ik zorg er altijd wel voor dat ik niet in het rood kom te staan. Ik ga dus redelijk goed met mijn geld om, maar er is zeker ruimte voor verbetering. Dit te winnen boek lijkt me zeer interessant, ook om eventueel anderen te adviseren.

 • Peter

  De blog van Simpel en rijk leven heeft mij wel op het spoor gezet van personal finance en om de koe eens bij de horens te pakken qua eigen financiën. Dave Ramsey ken ik al wel heel lang, maar het boek heb ik nog nooit gelezen.

 • Saskia

  In 2009 las ik voor het eerst de blog Eenvoudig Leven van Teunie Luijk. Deze moeder van 10! kinderen maakt alles (echt alles) zelf en weet daarmee flink te besparen op de huishoudelijke rekening. Door haar kwam ik aanraking met de term consuminderen. Dat was voor mij het begin van een zoektocht die nu heel hip personal finance heet. Via haar kwam ik ook terecht op de blog van Martine (minofmeer). Zij schreef destijds veel over aflossen, tegenwoordig gaan haar blogs vaker over haar ziekte ME. Daarna volgden zuinigaan, valhalla/Gerlinde/Noordse Eenvoud, lekkerlevenmetminder.nl, Simpelrijk Leven, Gérard Horman blog en zijn boeken, financieel vrijer, in de fruitboomgaard, porterenee, sandagroen, verlossende aflossers, vanhernaarhot, struikelen, geldover, finl, fireme, etc etc. Het is een behoorlijke lijst maar het is slechts een fractie van het aanbod. Er zijn in de jaren ook heel veel goede Bloggers gestopt. Allemaal dragen ze bij of hebben ze bijgedragen aan mijn financiële bewustzijn. Een boeiende zoektocht! Boeken lees ik iets minder vaak over dit onderwerp. Zeker naar Dave ben ik inmiddels razend benieuwd. Ik doe dus graag mee aan je winactie.

 • Berna

  Dit is precies wat ik nodig heb! Niet eerder heb ik financieel advies gekregen, dus dit boek lijkt me een geweldig beginpunt van mijn financiele ontdekkingstocht. Ik maak heel graag kans!

 • sheri

  Dit boek kunnen wij zo goed gebruiken! Ik ben ook een impulsieve shopper, al ga ik de laatste tijd wel verantwoordelijker om met geld en ben ik minder snel geneigd om overhaaste aankopen te doen dan voorheen… Advies op het gebied van geld heb ik voornamelijk mogen ontvangen van mijn ouders en mijn broer, nooit van professionele money-guru’s. Desalniettemin ben ik reuzebenieuwd naar de inzichten en de (praktische) tips die dit veelbelovende boek mij kan verschaffen en maak ik daartoe graag kans op een exemplaar!

 • Manon

  Hey!! Leuk dat je deze weg geeft!
  Heb hem al eens opgezocht maar hebben hem niet in onze Bib!
  We proberen financieel wat slimmere beslissingen te nemen en deze zou echt helpen 😅
  Zelf ben ik wel zot van The Budget Mom!
  Zo noteer ik onze uitgave wat al veel geholpen heeft!
  Momenteel proberen we te sparen voor onze EF!

  Manon

 • Van her naar HOT

  Bedankt voor de leuke reacties allemaal! Bij deze is de winactie gesloten en kan er niet meer meegedaan worden om het boek te winnen. Morgen maak ik de winnaar bekend. Reageren en je inspiratiebron(nen) delen mag natuurlijk altijd 😉