Inspiratie,  Spenden

Budgetteren kun je leren – prioriteiten bepalen

Voor mij was een van de belangrijkste stappen in het opzetten van een (min of meer) werkbaar budget bepalen wat voor mij belangrijk is. Uiteraard sloeg ik die stap eerst over. Ik maakte meteen een superstrak budget en hield me er totaal niet aan. Joepie!

(Deel 1 nog niet gelezen? Dat lees je hier)

Budgetteren moet je leren

Mijn geldzaken heb ik tegenwoordig op orde. (Meer over hoe het eerder ging lees je hier). Toen ik begon met budgetteren betekende dat dat ik elke maand uitkwam, weleens kleren kocht, af en toe koffie kan drinken buiten de deur en op vakantie in de zomer. Voor mijn schulden had ik een plan en ik kwam niet tekort.

Maar daarmee was alles gezegd! Ik kwam uit maar leefde aan het eind van de maand wel naar mijn salaris toe. Zou ik een maand ineens geen geld verdienen, dan had ik echt een probleem gehad. Kortom, mijn financiële situatie was ontzettend wankel. En dat had ik ook wel door, ik deed er alleen nog niet echt iets aan. Heel slim…

Van nature ben ik iemand die vaak mijn rekeningen bekijkt en weet ik graag precies hoe ik ervoor sta. Minstens een keer per dag open ik de ING app wel. Dat weerhield me er echter niet van om, ondanks dat fonkelnieuwe budget, mijn geld net zo uit te geven als daarvoor. Daar waren twee redenen voor.

Klaar zijn voor je budget

De eerste was dat ik simpelweg niet klaar was voor het (strenge) budget dat ik had opgesteld. Mijn financiële situaties was eindelijk zo dat ik zonder veel zorgen kon rondkomen. Veel extra’s zaten er nog niet in. Om dan van mezelf te eisen dat ik nog verder ging korten op die extra’s, dat was gewoon niet realistisch. Ik kon eindelijk weer überhaupt en zonder schuldgevoel van leuke dingen genieten.

Een budget gebruiken moet je – tenzij het echt niet anders kan – wel zelf willen. Net als met alle verandering begint die, heel cliché, bij jezelf. En slaagt die dus ook alleen door hoe je er zelf mee omgaat. Dat is fijn, want dat betekent dat het iedereen kan lukken, maar het moeilijk is dat je ook 100% zelf verantwoordelijk bent. Geen goede fee die dat even voor je in orde tovert!

william-stitt-224301-unsplash
Photo by William Stitt on Unsplash

Een budget dat bij je past

De tweede reden dat mijn budgetten eerst faalden was dat ze niet bij mij en de dingen die ik belangrijk vind pasten. Ik ga bijvoorbeeld graag naar de film én ik wil een paar keer per maand met familie of vrienden koffie kunnen gaan drinken én ik hou van kleren dus die wil ik af en toe kunnen kopen én ik vul graag zo nu en dan mijn boekenkast aan en ga zo maar door. Die dingen hoeven allemaal echt niet elke week. Maar ik wil ze wel eens kunnen doen.

In de eerste versie(s) van mijn budget hield ik daar geen rekening mee. Ik geloof dat ik had bedacht dat ik wel grotendeels zonder leuke dingen kon of zoiets…? Niet haalbaar natuurlijk! Bovendien, waarom zou ik mezelf nu van alles ontzeggen om dan ooit, later te gaan genieten. Dat slaat – wat mij betreft – nergens op. Ik hoef niet alles nu, maar ik wil wel iets. Want je weet maar nooit. De kunst is om te bepalen wat “iets” dan is en wat je daar, realistisch gezien, voor over hebt.

Ik gun mezelf bijvoorbeeld een keer per maand een filmticket (à ongeveer €8 met onze tienrittenkaart). Er zijn ook maanden dat ik niet ga, of een enkele maand dat ik vaker ga. Dat kan, want het past in mijn budget. Hetzelfde geldt voor kleding. Boeken hoef ik niet elke maand te kopen, maar ik doe het wel zo dat als ik een boek heb dat ik erg graag wil, er ruimte is om het te kopen. Aan de andere kant geef ik dan weer vrijwel niets uit aan uitgaan of de kapper en neem ik altijd zelf lunch mee naar mijn werk. Keuzes en balans, daar draait het om.

Wat vind jij belangrijk om in ieder geval in je budget op te nemen? En zijn er ook dingen die je juist gestolen kunnen worden?

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!