Algemeen

Boetes en andere ongein

Ik moet iets bekennen: ik rijd wel eens te hard. Te hard genoeg om een boete te krijgen. Balen is dat, zeker nu ik standaard met de auto naar mijn werk ga.

Het is inmiddels al jaren geleden dat ik een boete heb gekregen, maar ik heb het best bont gemaakt. Vlak na kerst een aantal jaar geleden was ik eens aan de late kant voor een kerstdiner met vrienden. Nu ben ik altijd aan de late kant, dus dat gehaast was niet zo’n verrassing. Met de auto van mijn vader, volgeladen met eten, reed ik een minuut of 20. Uiteindelijke kosten: ruim €300. Bah.

Nu ben ik ook nog eens vlak na de kerst jarig, dus die boete kwam precies rond mijn verjaardag. Extra cadeautje… soort van, maar geen feest. Verdiend door nog net een oranje stoplicht mee te willen pakken. Dat stoplicht bleek toch al op rood versprongen tegen de tijd dat ik er goed en wel doorheen was. En dat stukje weg een notoir flitspunt. Dus ja, met een kilometer of acht te hard door rood, daar krijg je een dikke, vette boete voor. Eigen schuld, dikke bult.

De andere boetes die ik heb gekregen voor te hard rijden zijn veel bescheidener. Meestal het minimum (en nooit in de bebouwde kom!), gelukkig. Tegenwoordig let ik er ook beter op, maar ik weet van mezelf dat ik weleens ongeduldig of gehaast ben. Ik bewonder mensen die al 40 jaar auto rijden zonder ooit een boete te krijgen! Daarom heb ik – nu ik zoveel auto rijd – een boete-buffer aangelegd. Omdat ik weet dat het niet helemaal onwaarschijnlijk is dat er nog weleens eentje voorbij zal komen en dan wil ik toch liever voorbereid zijn.

Zonde van het geld natuurlijk, zeker weten. Maar wel fijn om achter de hand te hebben. Al doe ik natuurlijk mijn uiterste best om me gewoon netjes overal aan de maximum snelheid te houden. Zeker nu ik zo bewust met mijn geld bezig ben zou het zonde zijn om het aan zoiets stompzinnigs uit te geven. Eens kijken hoe lang ik erover kan doen voor ik mijn buffer moet aanspreken… 😉

Krijg jij weleens een boete? Of heb je iets anders waarvan je weet dat het zonde van het geld is, maar waar je toch (onbedoeld) aan uitgeeft?

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

7 reacties

 • DeBudgetman.nl

  Ik heb toevallig vorige week wat enveloppen met ‘snelheidsbelasting’ binnengekregen uit Frankrijk…

 • DromenenDoen.com

  Hier ook een frequente te hard rijder. Dus ik calculeer het in dat ik dan af en toe een envelop op de mat vind. Al blijft het zonde van het geld.

 • Meneer en Mevrouw

  Haha, ik zou jezelf toch aanleren relaxt te gaan rijden en met het uitbespaarde boetegeld aan het eind van het jaar wat leuks te doen.. Onderhoud en brandstof zijn ook nog eens lager en je tijdswinst is minimaal, reken dat maar eens uit 😉

  • Van her naar HOT

   Klopt helemaal, ik weet het! Ik ben hard bezig m’n leven te beteren, maar ik vind hard rijden ook wel leuk ? Gelukkig is het een leaseauto, dat scheelt…