VHNH beleggingspauze beleggen DeGiro kayak pauze
Sparen,  Wonen

Een beleggingspauze

We zijn eruit! We gaan tijdelijk stoppen met inleggen in onze beleggingsportefeuilles, een beleggingspauze. In ieder geval tot het einde van het jaar, waarschijnlijk tot volgend voorjaar. Misschien nog langer – misschien uiteindelijk korter. Only time will tell, maar voorlopig staan de beurzen ons te hoog en hebben we andere spaardoelen die voorrang krijgen.

Ondanks de tip/suggestie van Uitklokken, om minder in te leggen maar wel door te gaan, wordt het dus toch een echte beleggingspauze. Dat heeft een aantal redenen, de een meer en de ander wat minder rationeel. We blijven toch mensen hè, het is allemaal psychologie.

Ratio en rede(nen)

Zoals in mijn vorige blogpost al genoemd, we hebben andere doelen waar we het geld dat we nu beleggen ook prima naar toe zouden kunnen sturen. Sterker nog, af en toe twijfel ik over hoe je geld dat “over” is definieert. Want dat is het geld waarmee je kunt beleggen: het geld dat je niet nodig hebt, zeker niet op de korte maar eigenlijk ook niet op de middellange termijn. Je moet het minimaal een jaar of vijf met rust kunnen laten, liefst nog tien of langer.

In ons geval veel langer, want we zijn nu rond de dertig. Onze verwachting is dat we het geld dat we nu beleggen op z’n vroegst over ongeveer 25 jaar gaan aanspreken. Oftewel, we denken dat we het tot die tijd niet ergens anders voor nodig hebben.

Alleen… zijn we ook aan het sparen voor een volgend huis. Een huis waar we binnen drie jaar naar toe willen verhuizen. Liefst in de Randstad, waar we nu ook wonen, en waar de huizenprijzen (bizar) hoog zijn. Dus daar sparen we voor. Daarnaast vullen we onze gezamenlijke buffer aan en beleggen we dus (voorlopig nog via DeGiro). Maar eigenlijk kunnen we al het geld wel goed gebruiken voor het huis.

Dat, gecombineerd met die beurzen die zo ontzettend hoog staan terwijl de wereld lijkt te vergaan terwijl we midden in een mondiale gezondheidscrisis zitten, maakt dat we de plannen dus omgooien. Weer. Het moge maar weer eens duidelijk zijn dat wij nog niet in het saaie recht zo die gaat stuk van de reis naar financiële onafhankelijkheid zitten…

Plan to adapt

Plannen zijn er om gewijzigd te worden, toch? Of beter gezegd,

Life is what happens to you while you’re busy making other plans.

John Lennon

De coronacrisis heeft er hier thuis voor gezorgd dat we overwegen onze verhuisplannen naar voren te halen. We wonen in een tweekamerappartement met balkon van 1,5m². Ik werk nu al sinds half maart minimaal vier dagen per week vanuit huis, aan onze keukentafel. Mijn vriend – die wel buiten de deur werkt – heeft al sinds half maart bijna geen dag meer echt alleen thuis kunnen zijn.

Allemaal niet onoverkomelijk, maar ook niet ideaal. Vooral niet gezien het feit dat de kans dat ik ooit weer vijf dagen op kantoor ga werken minimaal is.

En moeilijker te accepteren als je ondertussen toch al aan het oriënteren bent op een groter huis, met echte buitenruimte, en een studeerkamer(tje). Waar je makkelijker je eigen gang kunt gaan, minder op elkaars lip zit. Geen gekke buren hebt die overlast veroorzaken… Dus denken we er nu over om misschien volgend jaar al te verhuizen. (Misschien ook wel geïnspireerd door al die FIRE-types die ineens verliefd worden op andere huizen enzo…?)

Dat zou alleen wel betekenen dat we nu harder moeten gaan sparen (en opruimen, bah). We waren tot nu toe uitgegaan van nog twee jaar blijven zitten – ook handig om het oversluiten van de hypotheek terug te verdienen. Maar dat terugverdienen, waar hebben we het dan over? 600 euro daar gaan we natuurlijk geen woongenot voor laten zitten.

En dus die beleggingspauze

We legden nu elke maand beiden 200 euro in (in ETF’s). Daar stoppen we mee en in plaats daarvan gaat dat geld extra naar de huis-spaarrekening. Op die manier moet het haalbaar zijn, als we een huis vinden uiteraard, om volgend jaar te gaan (ver)kopen.

Mochten de beurs in de tussentijd ineens toch keihard omlaag gaan, dan gaan we vast wel weer sleutelen aan onze verdeling. Onze HOT-plannen zijn toch altijd in beweging. Dat houdt het spannend, zullen we maar zeggen 🙂

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

16 reacties

 • Mariimma

  Plannen zijn er om doelen te halen, maar als die doelen veranderen dan veranderen de plannen mee. En bovendien kun je ook via verschillende routes een doel bereiken.

  En zo orakelde ik nog even door op deze prachtige zondagochtend in september.

  • Van her naar HOT

   Haha, mooi gesproken! 😉 Nu alleen die doelen nog een keer echt goed definiëren (om ze vervolgens weer te veranderen en de plannen ook en en…)

 • Uitklokken

  Ja, gooi al het geld maar lekker over de balk, hoor… 😉
  Ach, ik kocht al eerder een huis dan ik serieus ging beleggen. Ergens wonen waar je je voorlopig prettiger voelt is veel waard. En een huis is, naast dat het primair is om lekker in te wonen, vaak ook een prima investering op de lange termijn.
  Al over nagedacht om deze woning aan te houden en te verhuren?

  • Van her naar HOT

   Heel vaak! We besluiten steeds dat we het niet doen (want overwaarde, gedoe/niet passief, buren, enz.) maar gaan ook steeds weer twijfelen. Als we een paar jaar verder waren met onze financiën zouden we het waarschijnlijk sowieso doen, maar ja…

 • FireMe

  Niets anders dan herkenning in deze blog, ik snap het helemaal….plannen die je maakte weer omgooien, moving targets en grote beslissingen maken het allemaal “ingewikkelder”, maar jullie hebben wel doelen voor de lange termijn en je hebt helder hoe je die wilt realiseren. Succes met de keuzes, wij kijken nu naar een te-koop-bord op ons raam, twee maanden geleden had ik je voor gek verklaard, dit zou mij niet gebeuren….nooit! 😀 😉

 • Geld Coach

  Beurzen staan wereldwijd zeker hoog en ik geef je groot gelijk dat je andere prioriteiten stelt. Mocht het belegde vermogen lekker verder renderen dan heb je daar alleen maar profijt van. Mocht het op een gegeven moment gaan dalen, wat ik wel verwacht, dan kan je dan altijd weer nieuwe plannen maken 😉

  Alvast succes met het zoeken naar een andere woonruimte.

 • Tom

  Prima plan toch om dan te stoppen met beleggen? Wij doen eind dit jaar een auto-upgrade en ik wil in januari 10% op de hypotheek aflossen. Daarnaast ben ik van 4 naar 3 dagen werken gegaan. Dus ik doe ook even wat rustiger aan met inleggen. Ik leg nu alleen in wat er aan het einden van de maand over is. Niks geprogrammeerd dus :-).

  Ben benieuwd naar jullie (ver)huisplannen!

  • Van her naar HOT

   Nice, mooie plannen zeg! Ik heb eindelijk de verwerking van onze allereerste extra aflossing ooit binnen, scheelt toch een euro per maand. Het is dat we nu andere prioriteiten hebben anders zou ik het zeker vaker doen, best verslavend, haha.

 • Sabine

  Ik snap het helemaal! Wij willen ook verhuizen en met mijn salaris (kostwinner + zzp partner) krijg ik een prima hypotheek, maar wat we willen is een tandje duurder dan dat, dus het verschil wil ik bijsparen om die sprong in woongenot te maken.

 • geld-is-tijd

  Mee eens “time to market beats timing the market” wil niet zeggen dat je domweg continue geld in een veel te dure beurs moet blijven pompen. De beurs is totaal overgewaardeerd, ik heb de laatste tijd zelfs een hoop verkocht

  • Van her naar HOT

   Ik zit ook te overwegen een deel te verkopen, maar wil niet helemaal uitstappen. Ik verwacht niet direct dat de markt weer zo ver omlaag gaat als waarop ik een groot deel heb gekocht. Maar ja, blijft proberen en zo goed mogelijk inschatten…

  • De Budgetman

   Het probleem is alleen een beetje dat de beurs al jaren is overgewaardeerd. Er is simpelweg teveel geld in de wereld dat op zoek is naar rendement. Beleggen wordt een steeds onvoorspelbaarder avontuur, maar TINA (There Is No Alternative)..