Beleggen,  Spenden

Beleggen via DeGiro – mijn portefeuille

Maandag zag ik in de DeGiro app dat er weer een dividenduitkering aankomt. IEAC (oftewel iShares Core € Corp Bond UCITS ETF) betaalt een beetje dividend uit. €0,75 krijg ik erbij, maar daar gaat nog weer €0,11 dividendbelasting af. Wie ’t kleine niet eert…! Dat zette me wel aan het denken. Het leek me leuk om eens wat meer te vertellen over hoe ik beleg en de ETFs die ik koop.

Bij deze dus. Mocht je nog willen lezen over hoe ik met beleggen begonnen ben – bijvoorbeeld omdat je er zelf over denkt te starten – dan kan je daar hier meer over lezen. Inmiddels gebruik is dus DeGiro om aandelen te kopen. Als ik zeg aandelen bedoel ik ETFs of index trackers, waarmee je een groep(je) aandelen in een keer koopt. Dat zorgt voor spreiding en het is ook gewoon makkelijk. Niet teveel nadenken, gewoon kopen en (liefst) vergeten. Buy & hold, dus.

VWULYEASC-watte?

Beleggen DeGiro
Mijn DeGiro Portefeuille

Naast IEAC, waar ik er maar één van heb, koop ik VWRL, VUSA en IDVY. VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) heeft van die vier de grootste spreiding, daar zitten zo’n 3000 grote bedrijven in, de helft Amerikaans. VUSA, ofwel Vanguard S&P 500 UCITS ETF, volgt de 500 grootste Amerikaanse bedrijven en is ook bijna volledig Amerikaans. IDVY, tot slot, staat voor iShares Euro Dividend UCITS ETF, deze is weer volledig Europees.

Om meer te spreiden wil ik graag nog ETFs kopen die zich ook richten op emerging markets (opkomende markten, waar relatief nog veel groei in zit) en small cap, kleinere beursgenoteerde bedrijven. Ook denk ik erover om in plaats van voor IEAC als bonds ETF (obligaties), voor IEAG te kiezen, iShares € Aggregate Bond UCITS ETF. Keuzes, keuzes, keuzes. In mijn beleggingsspreadsheet hou ik een aantal factoren bij op basis waarvan ik deze keuzes – uiteindelijk – maak. Onder andere de kosten, of ze in de DeGiro kernselectie zitten (zodat ik geen transactiekosten hoef te betalen), spreiding, grootte, enz.

Mijn verdeling

Daarnaast hou ik in Excel bij wat de verdeling van mijn aankopen is. Hoeveel aandelen versus obligaties? Hoeveel van de verschillende ETFs binnen die categorieën? Voorlopig streef ik naar 85% aandelen en 15% obligaties, ik zit nu op 81,5% stocks en 18,5% bonds. Nog iets verder finetunen dus. Binnen de aandelen ETFs wil ik naar zo’n 80% van de grotere large cap, US/EU trackers en verder t.z.t. een stuk opkomende markten, misschien een groenere ETF (tips, iemand?), enz. Echt onderscheid zit er nu nog niet in.

Tot slot nog een vreugdedansje voor dat passieve inkomen uit de inleiding. In totaal heeft mijn beleggingsportefeuille (voelt veel te serieus om het zo te noemen!) me al €2,83 opgeleverd waar ik helemaal niets zelf voor heb gedaan. Het begin is er, zullen we maar zeggen 😉

Beleggen jullie ook?

 

 

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

2 reacties

  • mariimma

    Ja, die dividenden zijn een leuke “extra”, hè? Ik heb vorig jaar gemiddeld bijna 34 euro aan dividenden (netto) uitgekeerd gekregen. Dan begint het echt leuk te worden…
    Overigens “voel” ik daar niks van: het wordt gewoon op mijn tegenrekening gestort en vervolgens ge-herinvesteerd. Maar toch vind ik het leuk om dat bij te houden. Het is toch passief inkomen, immers!

    • Van her naar HOT

      Zeker! En €34 klinkt alweer een stuk beter, dan gaat het wel aantikken. Bij mij gaat het ook meteen weer in het beleggingspotje, al zou ik er met deze bedragen überhaupt weinig van merken. Als het goed is gaat dat nog wel komen! Zeker daarom ook wel leuk om bij te houden, ik moet er eens een fatsoenlijk overzicht van maken…