Algemeen,  Inspiratie

Wat doe je als je slecht bent met geld?

The New York Times schrijver Tim Herrera heeft een hele fijne serie: Smarter Living. In augustus schreef hij daarvoor over (leren) omgaan met geld. Want ja, als je het niet op school leert, dan maar van de NY Times 😉

What to Do When You’re Bad at Money‘ heet het stuk waarmee hun Personal Finance Week aftrapte. Lekker direct en natuurlijk niet onterecht: veel mensen weten eigenlijk amper wat ze ermee aan moeten, met geld. Geld moet rollen, geld is tijd, geld doet er niet toe, de mooie dingen zijn onbetaalbaar, geld maakt vrij, geld maakt (niet) gelukkig – de waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden.

Daar wijs uit worden is een kunst en afgaande op hoe weinig appeltjes voor de dorst we er in Nederland bijv. op na houden, beheersen maar weinig mensen die kunst. In Amerika is het niet veel beter, daar is geld lenen bijna een nationale sport.

De hele Smarter Living reeks is een aanrader. Herrera heeft een prettige, open schrijfstijl en hij behandelt heel uiteenlopende onderwerpen. Deze keer gaat hij in gesprek met Kristin Wong. Het gaat onder andere over beginnen bij je ‘waarom’. Wat motiveert je om beter met geld om te gaan?

Verder is Kristin fan van pen en papier voor het bijhouden van haar uitgaven. Een leuke tip vond ik het bijhouden van dingen die je wilt kopen. De dingen waarbij je in de verleiding komt om impulsief uit te geven. Hoe voel je je daarbij? Geld uitgeven gebeurt vaak uit gewoonte, dus die moet je eerst begrijpen voor je ‘m kan aanpakken.

Er wordt ook nog ingegaan op money personalities, je geld-persoonlijkheid. Ik ben bang dat ik naar money worship neig… Oeps! Maar gelukkig, het artikel eindigt met de boodschap:

Being good with money is an ongoing habit, so invest the time and energy in learning about it a little at a time.

Laat ik daar nou net mee bezig zijn!

Herken jij jezelf ook in een van de geld-persoonlijkheden?

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!