VHNH iphone zuinigheid frugality
Spenden

Als zuinigheid geld kost

Soms kan zuinigheid tegen je werken, dat ondervond ik gisteren weer eens. Om precies te zijn kost het me €108. Geld dat ik veel liever niet uitgegeven had en juist daarom straks waarschijnlijk wel kwijt ben. Stom!

Een iPhone XR wil ik. Vooral de lange levensduur van de batterij vind ik van toegevoegde waarde en daarnaast ben ik heel tevreden over mijn inmiddels bijna drie jaar oude 6S. Wel een dure telefoon, die ik ook nog eens meteen wil afbetalen, in plaats van maandelijks bij mijn abonnement. Dan heb ik tenminste die schuld (en BKR-registratie!) niet.

De afgelopen maanden heb ik daar dus voor gespaard en in juni was het eindelijk zover: doel bereikt! En toen…

Deed ik niks. Ik kocht mijn telefoon niet en wachtte af met het verlengen of opnieuw afsluiten van een abonnement. Misschien, dacht ik, worden de telefoons nog wel wat goedkoper. Er komen immers weer bijna nieuwe iPhones aan en dan gaat de prijs vaak wat omlaag. Zuinigheid is vlijt enzo.

Je ziet ‘m al aankomen

Toen werd het 1 juli en bleken niet alleen alle abonnementen omgegooid (en daarmee duurder voor minder), ook de telefoon zelf lijkt op magische wijze ineens €60 duurder te zijn. Over de hele looptijd van het abonnement dat ik wilde afsluiten ben ik nu ineens €108 meer kwijt bij dezelfde aanbieder. (Ik heb gekeken bij Belsimpel om te vergelijken, dat is vaak ook beduidend goedkoper dan direct bij de aanbieders, zelfs als je verlengt).

Nu baal ik dus als een stekker en ben ik in dubio over wat ik het beste kan doen. Mijn verlies nemen zodat ik eindelijk weer zonder ‘opslag vol’* melding door het leven kan? Of nog weer even wachten of de prijs van de telefoon misschien nog wat zakt? Bij de slechte abonnementen moet ik me waarschijnlijk neerleggen.

Zo zie je maar weer dat zowel twijfelen als misplaatste zuinigheid je soms geld kunnen kosten. De prijs die ik in eerste instantie zou betalen was nog ruim €30 lager dan ik had verwacht en daarmee eigenlijk top. En toch, en toch – ik wilde er meer uithalen en nu heb ik het deksel op mijn neus gekregen. Zucht…

Heb jij weleens meer moeten betalen door je zuinigheid?


* Nog zo’n leuke, ook in het kader van misplaatste zuinigheid: te weinig opslag ruimte nemen – 16GB… – omdat dat toch weer €100 scheelt. Heb ik ook al 2,5 jaar spijt van.

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

8 reacties

 • Anja - Minimalist Dutchie

  Ik vind het niet echt een “Faal” hoor: je kon ook niet weten dat die boel op de schop ging, toch?

  Ik heb vroeger nog wel ‘ns extra moeten betalen omdat ik de rekening niet meer kon vinden en de aanmaning kreeg. Ook dom. Als ik nou gewoon gebeld had voor een kopie’tje. Maar ja, life happens 🙂

  • Van her naar HOT

   Goedkoop is duurkoop blijkt toch vaak wel waar, hè? Al heb ik ook wel regelmatig juist dat iets goedkoops geweldig blijkt te zijn en ik er jaren mee uit kan. Hangt ook wel van de winkel af heb ik het idee.

 • Noor

  Ik vind het ook helemaal niet zo dom! Snap je gedachtegang goed, vaak worden dingen ook wat goedkoper naarmate je langer wacht, zeker telefoons. Hier iemand die al maanden op een onwijs trage vastlopende laptop werkt omdat ze het kopen van een nieuwe computer uitstelt (hij doet het toch nog?). Mijn frustratietolerantie begint nu wel aardig aan z’n einde te komen 😉

  • Van her naar HOT

   Haha, zo herkenbaar! Ik heb een hele tijd een laptop gehouden waar de j en de t het soms niet deden. Heel handig, zeker ook als je naam (en alle emailadressen enz) met een J begint…